Pardubická nemocnice je v pololetí ve ztrátě 56 milionů korun

31. 8. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubická krajská nemocnice vytvořila za první pololetí letošního roku ztrátu zhruba 56 milionů korun. Pro celý rok 2010 počítá se ztrátou 29 milionů korun.


Výsledky ovlivnila méně příznivá úhradová vyhláška a vyšší nároky na údržbu majetku, řekl ČTK ředitel nemocnice Josef Šimurda. Pokud by dosavadní nepříznivý trend hospodaření pokračoval, nevylučuje ani delší čekací lhůty na některé plánované operace.

„Účet se uzavírá až na konci prosince, teprve potom lze hodnotit hospodaření. Některé věci se účtují jen jednou za rok,“ upozornil Šimurda.

V prvním pololetí loňského roku skončila nemocnice se ztrátou 58 milionů korun, na konci roku činil celkový hospodářský výsledek minus 45 milionů korun, přičemž plán počítal se ztrátou 50 milionů korun.

„Úměrně tomu, jak pojišťovnám začínají chybět peníze z výběru zdravotního pojištění, nastupují jejich restriktivní postupy vůči poskytovatelům zdravotní péče. Také úhradová vyhláška pro letošní rok je pro nás horší než vloni,“ uvedl Šimurda. Naopak pololetní výkony zdravotnického zařízení zatím zhruba odpovídají plánovaným ukazatelům.

Nemocnice dosud nemá zaplacenou část svých výkonů za rok 2009, největší doplatek čeká od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Vyšší jsou letos platby za údržbu nemovitostí, přístrojů a technologií, do nichž se dlouho neinvestovalo a vyžadují proto další náklady na opravy.

Nemocnice musí omezené příjmy od pojišťoven přenášet do své činnosti. Kromě hledání dalších vnitřních rezerv Šimurda nevylučuje ani omezení léčebných činností. „Můžeme léčit jen tak, jak nám platí pojišťovny, se všemi pozitivy a negativy,“ uvedl Šimurda. Přizpůsobování výkonů příjmům se může podle něj odrazit v delších lhůtách pro plánované operace. V příštím roce navíc očekává další omezení plateb od pojišťoven. „Světlo na konci tunelu zatím není vidět,“ řekl ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?