Pardubická nemocnice vymáhá regulační poplatky přes firmu

13. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubická krajská nemocnice vymáhá peníze od lidí, kteří nezaplatili regulační poplatky. Je jich asi 1500 a nemocnice chce dlužné peníze získat prostřednictvím služeb vymahačské firmy.


Kraj přitom ještě v roce 2010 lidem poplatky proplácel. Píše o tom Mladá fronta Dnes (MfD) ve své příloze pro Pardubický kraj.

Krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický MfD řekl, že na vymáhání dlužných poplatků neexistuje žádný pokyn a že tedy záleží na vedení nemocnic. Podle informací radního se jedná o podepsané směnky pacientů za dlužné poplatky v celkové výši 4,5 milionu korun. To, že zdravotníci nechávali směnky podepisovat lidem, kteří u sebe neměli hotovost, potvrdil i ředitel nemocnice Tomáš Gottvald v rozhovoru pro Český rozhlas.

Dlužné částky tedy pocházejí z doby, kdy už krajský systém proplácení poplatků nefungoval. Kraj přestal poplatky proplácet v polovině roku 2010.

Podle MfD budou muset lidé, kteří se dostali do rukou vymahačské firmy a potažmo k soudu, zaplatit v průměru o 7000 korun víc jako odměnu pro advokáty a za soudní poplatky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?