Pardubická nemocnice žaluje ministerstvo zdravotnictví

3. 4. 2009 10:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví bude muset čelit žalobě, na soud se obrátila pardubická nemocnice, která je přesvědčena, že rozhodnutím ministerstva nemocnice nemohla dosáhnout na 160 milionů korun. Onkologické a traumatologické centrum přišlo o statut špičkového zařízení a tím i možnost žádat o evropské dotace. Ministerstvo kritiku svého rozhodnutí odmítá...


Právníci by měli žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu doručit během dnešního dne. Kraj v čele s Radko Martínkem (ČSSD) je přesvědčen, že ministerstvo zasáhlo do práv nemocnice a tím ovlivnilo i práva kraje. „Pokud nedošlo k nalezení rozumného řešení normální cestou, věříme, že soud nám dá za pravdu,“ uvedl Martínek. Ministerstvo ale jakoukoliv kritiku odmítá, tvrdí, že audity, na jejichž základě došlo ke změnám, vycházely z evropských kritérií. „Toto není cesta, jak se vypořádat s nedostatky, které audit nalezl. Určitě bych doporučil zaměřit se na odborné kvalitativní důvody, které se nedají nahradit právnickými akty,“ reagoval na podání žaloby pro ČTK první náměstek ministryně Marek Šnajdr.

Peníze z fondů se zrovna rozdělily

Loni, ještě před vyřazením zdravotnických pracovišť ze seznamu specializovaných center, pardubická nemocnice požádala o evropské dotace. Později ministerstvo na základě vydaného věstníku nemocnici sdělilo, že pokud centra nejsou v seznamu špičkových center, nemají na peníze z takzvaného Integrovaného operačního programu nárok. Zpráva se objevila v den, kdy ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že mezi traumacentra a onkocentr, která prošla auditem, rozdělí dvě miliardy korun, které získalo z Evropských fondů. Urgentní příjem pražského traumacentra na Královských Vinohradech tak například získá přístroje za 88,45 milionu korun. Jen o pět a půl milionu méně dostanou na obnovu anesteziologickoresuscitačního oddělení lékaři z libereckého traumacentra a 95,45 milionu poputuje na obnovu operačního sálu do ostravské fakultní nemocnice. Pardubická nemocnice chtěla získat peníze na přístroje a zmodernizovat obě centra, první žádost o dotaci byla na částku 80 milionů korun, druhá na 74 milionů korun. Podle hejtmana ministerstvo porušilo změnami podmínek výběrového řízení pravidla Evropské komise. Kraj proto hodlá jeho postup zpochybnit na ministerstvu pro místní rozvoj. „Pokud by to nepomohlo, obrátíme se na Brusel. Ale doufám, že k tomu nedojde,“ řekl Martínek.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?