Pardubická nemocnice získala moderní radiodiagnostické oddělení

26. 11. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti pardubické nemocnice už nemusejí nosit rentgenové snímky v ruce po areálu a čekat dlouhé fronty na snímkování. Za peníze z evropských fondů si zdravotnické zařízení pořídilo nové digitalizované pracoviště radiodiagnostického oddělení.


Podle primáře Leoše Ungermanna je nejmodernější ve východních Čechách. Řekl to novinářům.

Pardubická nemocnice byla poslední v kraji, která neměla alespoň zčásti digitalizované radiodiagnostické oddělení. Nyní disponuje pěti stacionárními rentgenovými přístroji, které jsou plně digitalizované. „Obraz získáme do dvou vteřin,“ uvedl Ungermann. Kromě toho má nemocnice také osm mobilních nepřímo digitalizovaných rentgenů, kterými může snímkovat pacienty na lůžku. Moderní technika zatěžuje pacienty nižšími dávkami záření, délka vyšetření se zkrátila na čtvrtinu a provoz je úspornější. Ročně nemocnice ušetří za filmový materiál a chemikálie kolem tří milionů korun.

Investice do přístrojů stála asi 56 milionů korun, na dalších téměř 15 milionů vyšly stavební úpravy oddělení. S pomocí evropské dotace si nemocnice již dříve pořídila také přístrojové vybavení intenzivní péče, laboratoří, endoskopie nebo operačních sálů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?