Pardubická nemocnice zvýšila platy, zdravotníci již neodcházejí

20. 7. 2009 8:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Průměrné mzdy lékařů Pardubické krajské nemocnice vzrostly za první pololetí letošního roku o 4533 korun na 52.338. Rostly rovněž mzdy středního zdravotnického personálu, sestry braly v pololetí průměrně 24.627 korun, o 1728 korun více než na konci loňského roku. Podařilo se tak zamezit dalším odchodům zdravotníků do jiných nemocnic...


řekl novinářům ředitel PKN Josef Šimurda.

Již minulý rok vzrostly mzdy lékařů zhruba o 20 procent, sester asi o 12 procent. „I tak byly na úrovni mezd okresních nemocnic nebo pod ní. Nyní se situace vyrovnala, odchody již nezaznamenáváme, naopak zdravotnický personál přichází k nám,“ uvedl Šimurda.

V letech 2007 až 2008 podle něj odešlo z krajské nemocnice asi 60 lékařů specialistů, často za lepšími výdělky v nedaleké Fakultní nemocnici v Hradci Králové. „Dá se to nazvat exodem. V posledních měsících se podařilo situaci stabilizovat,“ řekl Šimurda.

Například chirurgickou kliniku podle jejího přednosty Jiřího Šillera opustilo osm atestovaných chirurgů, v současnosti již dva atestované lékaře má a další se k atestaci připracují.

Nemocnice skončila vloni se ztrátou zhruba 64 milionů korun. Platy rostly i v dalších nemocnicích, přestože minulý rok všechny skončily v červených číslech.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?