Pardubické nemocnice mají nové oddělení pro užívání léků

29. 11. 2019 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Pardubického kraje má nově samostatné oddělení klinické farmacie, které bylo dosud součástí nemocniční lékárny. Reaguje tak na stoupající spotřebu léků v české populaci a rostoucí náklady, které za ně pacienti vydávají, uvedla nemocnice v tiskové zprávě.


"Pacient má mít jasnou indikaci k léčbě, je třeba se vyvarovat duplicitní léčbě, kdy dostává podobné léky od různých lékařů. Důležité jsou také správně zvolené dávky a kombinace léčiv, aby nedocházelo k nežádoucích účinkům," uvedla vedoucí oddělení Johana Hušková.

Problematika nevhodných kombinací léků nebo jejich nežádoucích účinků je podle Huškové velmi aktuální. K tomu se navíc léky velmi plýtvá, podle statistiků předloni zdravotnický systém vydal léky skoro za 83 miliard korun, ovšem medikamenty zhruba za 1,5 miliardy korun se nespotřebovaly.

"Snažíme se, aby léčba byla racionální a aby pacient měl léčiva, která skutečně potřebuje. Působíme i v lékové komisi nemocnice. Důležité je také, jak se pacienti řídí radami lékařů. Klinický farmaceut během hospitalizace pacientovi vysvětlí, jak jeho léčiva účinkují a proč je výhodné dodržovat správné užívání," řekla Hušková.

Kliničtí farmaceuti v Pardubické nemocnici úzce spolupracují zejména s Neurologickou klinikou a Interní klinikou, ale i s lékaři mimo nemocnici. Jejich důležitost bude podle Huškové stoupat, lidé se dožívají vyššího věku, trpí více nemocemi a navštěvují víc lékařů.

"Vždy, když vidíme rozsáhlou farmakoterapii, zejména u starších pacientů, je důležité aktivně přehodnotit, která léčiva potřebují a která jim již nepřináší benefit," uvedla Hušková.

jlc kš

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?