Pardubický kraj navýšil subvence svým nemocnicím

11. 9. 2013 7:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic Pardubického kraje dostane od hejtmanství další subvence. Na letošní rok hejtmanství počítalo s 97 miliony korun na takzvané vyrovnávací platby. Včera zastupitelé odhlasovali, že se částky zvýší. Největší sumu z navýšených plateb získá Litomyšlská nemocnice, dalších 17,4 milionu korun jí na vyrovnávacích platbách letos přinese celkem 24,5 milionu korun. Naopak Pardubické krajské nemocnici stačí zvýšení o 540.000 Kč na celkovou částku 56,8 milionu korun.


Chrudimská nemocnice si polepší o 12,3 milionu na celkových 28,3 milionu, Orlickoústecká nemocnice o 5,5 milionu na 14,7 milionu korun a Svitavská nemocnice o 12,2 milionu na 20,9 milionu korun. Celkově tak kraj letos zatím vyčlenil na vyrovnávací platby více než 145 milionu korun. Loni poskytl zdravotnickým zařízením touto formou přes 215 milionů korun.

Letos se nemocnice musí vyrovnávat se ztíženými ekonomickými podmínkami. Nová úhradová vyhláška způsobila letos v prvním čtvrtletí snížení plateb od pojišťoven o osm procent. Navíc se o sedm procent zvýšila daň z přidané hodnoty u části nakupovaných komodit.

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) sice čísla nejsou úplně povzbudivá, zároveň se ale některým nemocnicím daří zlepšovat cash-flow. „Už tři čtvrtě roku je Pardubická krajská nemocnice v termínu se splatností faktur. Od počátku roku není v žádném prodlení, což je poprvé za 13 let,“ řekl Netolický.

Hospodaření pěti nemocnic Pardubického kraje skončilo vloni se ziskem 6,7 milionu korun. Před ztrátou a některé i před insolvencí je ale zachránily právě vyrovnávací platby. Například Pardubická krajská nemocnice by bez subvence skončila se ztrátou 98 milionů korun, s jejím započtením činil konečný výsledek 28,6 milionu korun. Nemocnice ale stále ještě splácí hejtmanství půjčku 50 milionů korun z roku 2011.

Pardubický kraj chce špatné ekonomické situaci nemocnic čelit jejich centralizací a sloučením do jedné společnosti. Činnost některých oborů by se koncentrovala jen do některých zařízení, v ostatních by byla omezena nebo zrušena. Centralizace by měla přinést také úspory při nákupu léků a zdravotnického materiálu nebo v personálních nákladech, zlepšila by rovněž pozici při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?