Pardubický kraj netrvá na fúzi nemocnic v Litomyšli a Svitavách

10. 2. 2010 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj netrvá na sloučení nemocnic v Litomyšli a Svitavách, řekla dnes krajská radní Markéta Tauberová (ČSSD) na veřejném jednání o budoucnosti krajského zdravotnictví. Reagovala na rozhořčené připomínky odpůrců navrhovaného konceptu.


„Budu upřímná, že to byly předvolební a povolební proklamace, budeme se tomu nadále věnovat. Dále budeme tu situaci analyzovat, ve chvíli, kdy budeme mít jasná stanoviska, pak uděláme kroky, které budou výhodné,“ řekla Tauberová.

Podle radní musí kraj nastavit systém tak, aby nemocnice obecně nebyly ztrátové, poskytovaly kvalitní péči a nebyly na pokraji krachu. Radní Tauberová více než termínu slučování obou nemocnic svitavského okresu dává přednost označení efektivnější spolupráce mezi svitavskou a litomyšlskou nemocnicí. Podporu v sále příliš neměla.

„Považuji spojení nemocnic organizačně a odborně za nesmysl. Rozbijete systém, který funguje, Litomyšl má nadregionální přesah, více než polovina pacientů pochází odjinud než ze svitavského okresu,“ řekla primářka Hematologicko-transfusního oddělení nemocnice v Litomyšli Simona Leníčková.
Na druhou stranu kraj deklaruje, že by obě nemocnice měly péči o pacienty optimalizovat. Razantního rušení některých oddělení se ale nemocnice obávat nemusejí. „Není naším záměrem potlačovat současnou výkonnost nemocnice v Litomyšli, nemáme v úmyslu rušit odbornosti,“ řekl předseda výboru pro zdravotnictví a lékař Radomír Lána.

Lékaři obou nemocnic již dříve odmítli sloučení klinických oborů chirurgie, interny dětské péče a gynekologie. V analýze se také uvažuje o společném IT systému, sloučení administrativy a podpůrných činností (internet, odvoz odpadu, praní prádla, stravování a podobně). Lékařům se nelíbí ani centrální nákup léků a zdravotnického materiálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?