Pardubický kraj požaduje zachování armádní nemocnice v Těchoníně

29. 7. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj požaduje, aby armádní Centrum biologické ochrany v Těchoníně na Orlickoústecku zůstalo zachováno. O zrušení nemocnice specializované na ochranu před biologickými zbraněmi uvažuje ministerstvo obrany.


Kromě toho, že je zařízení součástí obranného systému NATO, má také vazbu na integrovaný záchranný systém kraje, informovala ČTK mluvčí hejtmanství Magdalena Navrátilová.

Krajský radní Pavel Šotola uvedl, že se na potřebě zachování centra minulý týden shodli ředitel centra, zástupci Ústředního vojenského zdravotního ústavu, Akademie věd ČR a hlavní hygienik armády. Podle hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka (ČSSD) je zařízení a jeho vybavení na špičkové úrovni.

Zrušení Centra biologické ochrany v Těchoníně nebo omezení jeho činnosti by podle kraje mělo negativní dopad i na Akademii věd, která úzce spolupracuje s armádním zdravotnickým zařízením na výzkumu a vývoji.

Výstavba vojenské nemocnice v Těchoníně už stála zhruba jednu a čtvrt miliardy korun, dalších asi 100 milionů by mělo stát dokončení speciálních laboratoří. Ministerstvo obrany však musí šetřit a potřebné peníze nemá.

V současné době pracuje v ústavu podle deníku Mladá fronta Dnes kolem 50 lidí. Kromě tisícovky vojáků, kteří Těchonínem projdou před odjezdem na zahraniční mise a po návratu z nich, se tu dnes cvičí odborníci na biologické nebezpečí z ministerstva vnitra, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost nebo Integrovaného záchranného systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?