Pardubický kraj se snažil o hospodárnost svých nemocnic

23. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V končícím volebním období se vedení Pardubického kraje snažilo zefektivnit rozsah a fungování zdravotnických zařízení v regionu. Nutily je k tomu špatné hospodářské výsledky nemocnic.


Stabilní zůstala síť sociálních zařízení, přestože se peníze na jejich provoz postupně ztenčovaly.

Přes dlouhodobou snahu kraje vytvářely nemocnice každoročně značné ztráty. Zatímco v roce 2008 skončilo pět nemocnic s celkovou ztrátou 127 milionů korun, za loňský rok vytvořily ztrátu zhruba 28 milionů korun. Zlepšení však bylo dosaženo jen za cenu intervence kraje, který jim vloni na podzim poskytl z rozpočtu kraje 117 milionů korun formou takzvaných vyrovnávacích plateb.

Letos jim krajští zastupitelé schválili další platby v celkové výši 210 milionů korun. Jen díky tomu se nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, které mají nízké základní jmění a vysoké závazky, vyhnou riziku insolvence.

Kraj postupně o 13 procent snížil počet akutních lůžek, naopak se mírně zvýšil počet lůžek v léčebnách dlouhodobě nemocných. Hejtmanství chce řešit ekonomické problémy nemocnic lepším sledováním léčebných procesů a hospitalizací a centralizací nákupu léků a zdravotnického materiálu, nakupovat by je od nich měly i další zdravotnická a sociální zařízení zřizovaná krajem.

Ani to však na eliminaci ztrát nebude stačit. Nemocnice budou nuceny více spolupracovat a zefektivnit poskytování zdravotní péče, vyloučeno není ani slučování a rušení některých oddělení. „Každá nemocnice bude muset ustoupit ze svých pozic,“ řekl nedávno krajský radní Martin Netolický (ČSSD).

Síť sociálních zařízení v kraji zůstala zachována, někde se dokonce mírně rozšířila, přestože stát dotace na tuto oblast stále snižuje. Kraj se snaží nasměrovat peníze do služeb, které v regionu chybí, a podporovat zvláště ambulantní a terénní činnosti.

Některá města, například Vysoké Mýto, dobudovala s pomocí dotací své domovy seniorů, v Chrudimi vznikl jediný hospic v regionu. Zvýšil se počet lůžek v domovech pro osoby se zdravotním postižením a domovech se zvláštním režimem. Bývalé ústavy sociální péče, které kraj zřizuje, se snaží svá zařízení decentralizovat a rozvolňovat. Pro své klienty budují či najímají samostatné byty a domky.

Největší projekt tohoto typu chystá Domov sociálních služeb Slatiňany na Chrudimsku. Díky evropským dotacím by se mělo přestěhovat 144 jeho obyvatel do rodinných domů a bytů na Chrudimsku a Pardubicku. Celkové náklady dosáhnou 180 milionů korun, po přestěhování někdy i těžce postižených lidí by jich ve slatiňanském ústavním areálu zůstalo jen zhruba 40.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?