Pardubický kraj vynaloží na své nemocnice 167 milionů korun

16. 9. 2011 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic Pardubického kraje získá z krajského rozpočtu dalších 117 milionů korun. Zastupitelé kraje odhlasovali na takzvané vyrovnávací platby za poskytování veřejné služby 51 milionů pro pardubickou a 36 milionů pro orlickoústeckou nemocnici, zdravotnická zařízení v Chrudimi, Litomyšli a Svitavách získají po deseti milionech korun. Peníze mají pomoci částečně uhradit vysoké závazky nemocnic. Krajské nemocnici kraj navíc půjčí 50 milionů korun.


Opoziční občanští demokraté návrh silně kritizovali. Podle bývalého krajského radního pro zdravotnictví Josefa Janečka (ODS) kraj půjčené peníze nenávratně ztratí. „Nikdo nevěří, že to nemocnice splatí. Bude to dotace,“ prohlásil Janeček. Podle něj kraj již skrytě dotuje zdravotnická zařízení prostřednictvím vyrovnávacích plateb za plnění závazku veřejné služby.

Na tyto účely již letos hejtmanství vyčlenilo více než 100 milionů korun. Janeček také kritizoval zvyšování mezd zdravotníků a proplácení regulačních poplatků, které kraj pod vedením ČSSD prosadil. „Za rok čekám požadavek na dalších 100 milionů korun, jinak nemocnice spadnou do bankrotu,“ uvedl Janeček. Rozprava před hlasováním byla spíše ideologickou debatou s vzájemným osočováním a výčitkami.

Vedení Pardubického kraje chce zamezit vytváření dalších ztrát. Po úhradě části dluhů musí ředitelé nemocnic v posledním čtvrtletí hospodařit s nulovou bilancí. „Nesplnění tohoto úkolu neexistuje!“ prohlásil dnes hejtman Radko Martínek (ČSSD). Podle něj by mohlo nemocnicím pomoci zavedení modelu financování systémem DRG, tedy nikoli paušálními platbami, ale úhradami za pacienta a složitost výkonu. Dosud jsou úhrady v kraji druhé nejnižší v zemi.

Nemocnice vlastněné Pardubickým krajem vytvořily za první polovinu letošního roku celkové ztráty zhruba 81,5 milionu korun, což je přibližně suma, kterou si naplánovaly. Očekávané výsledky se v pololetí podařilo dodržet a zlepšit jen nemocnicím v Pardubicích a Chrudimi, u třech ostatní byly horší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?