Pardubický kraj zvýší kvůli dluhům jmění Chrudimské nemocnice

23. 10. 2009 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj se obává toho, aby Chrudimskou nemocnici neohrozilo insolvenční řízení. Její závazky dosahují základního jmění organizace, které činí 32,2 milionu korun. Kraj proto zvýší základní kapitál nemocnice, převede jí dvě rekreační nemovitosti, řekl novinářům hejtman Radko Martínek (ČSSD).


Další navýšení přinese zdravotnickému zařízení dostavba nového oddělení chronicky nemocných.

„Cílem je jednoznačné zvýšení základního kapitálu, aby nemocnice měla větší manévrovací schopnost u věřitelů. Ta je dnes téměř nulová. Podle zákona by měl kapitál přesáhnout polovinu kumulované ztráty, ve skutečnosti se rovnají,“ uvedl Martínek.

Hejtman kritizoval nízké základní jmění nemocnic už před časem. Podle něj předchozí vedení kraje udělalo chybu při transformaci zdravotnických zařízení z příspěvkových organizací kraje na samostatné akciové společnosti, když si kraj majetek z velké části ponechal a nevybavil je dostatečným základním kapitálem.

Jmění Chrudimské nemocnice zvýší také dostavovaná jednotka pro chronickou resuscitaci pacientů dlouhodobě odkázaných na lékařské přístroje. V dostavbě za 23 milionů korun bude deset lůžek.

Chrudimská nemocnice vytvořila v roce 2008 ztrátu 13,56 milionu korun, k tomu přistupují i kumulované ztráty předchozích let. Letos by podle bilančního plánu mělo být její hospodaření vyrovnané.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?