Pardubický kraj zvýší základní jmění Chrudimské nemocnice

24. 1. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní Pardubického kraje v postavení valné hromady schválili, že základní jmění Chrudimské nemocnice se zvýší o přibližně 20 milionů korun. Zdravotnické zařízení tak odvrátí hrozbu insolvence, neboť má vysoké kumulované ztráty a závazky vůči věřitelům. Navýšení kapitálu se bude skládat z vkladu nemovitosti a hotovosti, řekl novinářům hejtmanův náměstek Roman Línek (KDU-ČSL), do jehož gesce zdravotnictví spadá.


„Vložíme do základního majetku budovu ředitelství, která nesouvisí s poskytováním lékařské péče. Zatím jsme nechtěli vkládat nemovitosti do nemocnic, ale toto je výjimka. Za jistých okolností by to mohla být i budova, která není bezprostředně nutná pro chod nemocnice,“ uvedl Línek. Hejtmanství v minulosti podobný krok zatím odmítalo, obávalo se toho, že by o budovy při předlužení nemocnice přišlo. Hodnota ředitelství v Chrudimi je téměř 11 milionů korun. Kraj také navýší základní kapitál o deset milionů korun v hotovosti.

Základní jmění nemocnice nyní činí zhruba jen 27,7 milionu korun. Podle místopředsedy představenstva Chrudimské nemocnice Petra Rudzana už kumulovaná ztráta přesáhla polovinu kapitálu společnosti, závazky dosáhly několika desítek milionů korun a firma je není schopna včas platit, čímž jsou splněny formální zákonné podmínky pro zahájení insolvenčního řízení. Navýšení základního jmění bude ještě schvalovat únorové krajské zastupitelstvo.

Loňský rok nemocnice skončila s předběžnou ztrátou asi 16 milionů korun. Byla by vyšší nebýt takzvaných vyrovnávacích plateb od hejtmanství. Kraj vloni do společnosti poslal 28,3 milionu korun. Další dluhy vytvořila nemocnice v minulosti. Kumulovaná ztráta po započtení disponibilních zdrojů se blíží 14 milionům korun. Nemocnice v Chrudimi už přijala úsporná opatření, šetří při nákupech materiálu a na službách administrativní a obslužné části a odložila investice. Podle ředitele Vladimíra Ningera se lékařské péče omezení nedotknou. Loňské ztráty přičítá vlivu úhradové vyhlášky a zvýšení sazby DPH.

Pardubický kraj připravuje kvůli zlepšení ekonomické situace nemocnic jejich sloučení do jedné společnosti. Velký subjekt by měl lepší příjmy od zdravotních pojišťoven, mohl by organizovat centrální nákupy léků a zdravotnického materiálu a byl by odolnější vůči insolvenci. Fúze by se měla uskutečnit k 1. červenci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?