Pardubický krajský rada: potřebovali bychom o 200 milionů víc

30. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Až budou mít všechny kraje průměr 4,5 lůžka na tisíc obyvatel a zrestrukturalizují čtyři nemocnice jako my, potom nechť přijdou na Pardubicko s dalšími požadavky," brání region před případnou reformou krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Josef Janeček...


Pardubice - Ministryně zdravotnictví Marie Součková čeká, jaká bude reakce vlády na její návrh reformy zdravotnictví. Představitelé kraje už mají vcelku jasno: Je to jen další z mnoha dokumentů, které už šéfové tohoto problematického resortu vytvořili, a zřejmě skončí ve stejné skříni jako ty předchozí.

Nevzrušilo je ani Součkové pomýšlení na zrušení dalších akutních lůžek. Pardubický kraj jich má v současné době kolem 2190, ještě před pěti lety bylo takových lůžek téměř o sedm set více.

„Až budou mít všechny kraje průměr 4,5 lůžka na tisíc obyvatel a zrestrukturalizují čtyři nemocnice jako my, potom nechť přijdou na Pardubicko s dalšími požadavky,“ brání region před případnou reformou krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Josef Janeček.

„Pět míst akutní péče v kraji zůstane i při různých transformacích,“ ujišťuje také hejtman Roman Línek. Akutní péči poskytují nemocnice v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a v Ústí nad Orlicí. Skrz těchto pět zařízení „protečou“ ročně dvě miliardy korun od zdravotních pojišťoven.

„Potřebovali bychom, aby to bylo 2,2 miliardy korun. Právě těch 200 milionů ročně je ztráta,“ popisuje Josef Janeček. Cesty k odstranění „rozdílu“ mezi odvedenou a zaplacenou péčí jsou podle jeho slov politicky velmi bolestivé.

„Teoreticky lze zavelet nemocnicím: Lečte jen do těch dvou miliard. Ale pacienti by pak byli vytlačeni do jiných, zhýralejších nemocnic, došlo by k prodloužení čekacích dob na některé zákroky, třeba na totální endoprotézy,“ vysvětluje.

Kraj uklidňuje i zvířenou vodu nad dětským oddělením v Litomyšli. V médiích se už koncem loňského roku objevily zprávy, že mu hrozí zrušení.

„Výpočtáři se spletli, protože reálné počty našich lůžek v pediatrii jsou ještě o jedenáct nižší než předpokládá státní návrh,“ ujišťuje Janeček.

Hradecké noviny, 30.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?