Pardubický návrh vláda odmítla

14. 9. 2006 9:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda ve středu nakonec odmítla návrh zákona o neziskových nemocnicích, které předložil za všechny kraje Pardubický kraj. Ten měl korigovat kontroverzní opatření, který obsahuje stávající, platný zákon z dílny ČSSD. Vláda podpořila jen návrh novely vypracované novým ministrem zdravotnictví Julínkem, která má odložit vznik neziskových nemocnic o rok...


Teď záleží na tom, zda se ji podaří v zablokovaném parlamentu prosadit. S mnohem radikálnějším návrhem, který předložil Pardubický kraj a jenž měl upravit dopad stávajícího zákona, vláda nesouhlasila. Šlo o iniciativu Asociace krajů, která připravila svůj návrh zákona o neziskových organizacích. Pardubický kraj ho za všechny ostatní předložil proto, poněvadž návrhy zákonů mohou předkládat jen jednotlivé kraje, nikoliv jejich sdružení. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila totiž předloha Pardubického kraje trpí obrovskými legislativními vadami a nesystémově zavádí nový typ právnické osoby.

Podle návrhu by mohly vznikat neziskové organizace i ve školství či sociálních službách. Pardubický kraj jako předkladatel tím ale není zklamán. „Úspěch je i to, že vláda podpořila odložení účinnosti zákona o neziskových nemocnicích o rok. Bude tak čas o zákoně znovu diskutovat. Když se nepodaří stávající zákon z dílny sociální demokracie a komunistů zcela zrušit, bude alespoň přijata třeba právě naše novela,“ řekl pardubický krajský radní za zdravotnictví Josef Janeček. Univerzálnost předlohy, podle které by neziskové organizace mohly vznikat nejen ve zdravotnictví, ale i v dalších oblastech, však Janeček na rozdíl od Pospíšila ocenil.

Oproti stávajícímu zákonu od exministra Ratha by zákon navíc zřizovatelům organizací nenařizoval povinnost tuto neziskovou formu použít. Krajům, které jsou zřizovateli většiny nemocnic, se nelíbí zasahování státu do jejich chodu, které zavedl Rathův zákon. Varují před poklesem mezd zdravotníků, ten však nastal i v řadě nemocnic, které byly naopak ještě před platností zákona přeměněny na akciové společnosti. Kraje navíc dostaly povinnost dotovat ztrátové nemocnice. „Rath nás chce dostat do situace, abychom místo státu tahali kaštany z ohně,“ dodal Janeček.

KAMIL DUBSKÝ, Hradecké noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?