Parkovným chráníme zdraví pacientů

12. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Zástupci fakultních nemocnic v Motole i na Královských Vinohradech tvrdí, že peníze začali vybírat proto, že počet aut parkujících v areálech už byl neúnosný a dokonce přímo ohrožoval pacienty. "Tou poslední kapkou bylo, když lékaři museli oživovat dítě v sanitě, protože se kvůli zaparkovanému autu nedostali na příjem," řekl mluvčí Motala Jaromír Moravek...


PRAHA - Nechceme zbohatnout, ale chráníme zdraví a klid nemocných. Tak se dá shrnout odpověď pražských nemocnic, kterým pacientské sdruženi vytýká, že řidiči aut v jejich areálu musí platit parkovné. Zástupci fakultních nemocnic v Motole i na Královských Vinohradech tvrdí, že peníze začali vybírat proto, že počet aut parkujících v areálech už byl neúnosný a dokonce přímo ohrožoval pacienty.

Blokované sanitky

„Tou poslední kapkou bylo, když lékaři museli oživovat dítě v sanitě, protože se kvůli zaparkovanému autu nedostali na příjem,“ řekl mluvčí Motala Jaromír Moravek. Někteří lidé zase podle něj využívali místa v Motole k tomu, aby zde nechali auto a šli na půl dne do města.Placení za parkování v Motole kritizovali například rodiče vážně nemocných děti, které nemohou kvůli oslabené imunitě cestovat veřejnou dopravou. Tyto rodiny přitom mívají málo peněz, neboť matka většinou zůstává s dítětem doma a nepracuje. Motolská nemocnice, v níž jsou dětské kliniky s celorepublikovou působností, však takovým lidem podle svého mluvčího vyšla vstříc. „Pokud získají potvrzen! na klinice, mohou zde parkovat zdarma,“ řekl Jaromír Moravek. Vinohradské nemocnici ztěžoval situaci fakt, že její areál je průjezdný a řidiči si přes něj zkracovali cestu. Mnozí další zde dlouhé hodiny parkovali. „Situace gradovala několika kolizními případy, kdy vozidla rychlé záchranné služby nemohla projet či nenašla místo před pavilony, zejména urgentního typu, “ uvedla ředitelka nemocnice Marie Alušíková, která si od omezeni možnosti parkovat v areálu slibuje i větší klid v areálu.

Svaz: Je to vydírání

Svaz na ochranu pacientů vedený Lubošem Olejárem však ředitele obou nemocnic vyzval k tomu, aby výběr poplatků okamžitě ukončili. Olejár tvrdí, že jimi poškozují cizí práva, vydírají nemocné a porušují právo na bezplatnou zdravotní péči. Proto svaz podal stížnost místním úřadům, městskému státnímu zastupitelství i na ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví se ale parkováním v areálech pražských nemocnic nijak zabývat nehodlá. „To je věc managementu nemocnic, nikoli ministerstva, “ řekl mluvčí úřadu Otakar Černý.

Výdělek jde na údržbu cest

V Motole je zdarma také parkování kratší než třicet minut. Jinak se platí dvacet korun na hodinu za parkování před budovou, anebo pět korun za hodinu v krytém garážovém stání. Také na Vinohradech je půlhodinové parkování zadarmo, nic neplatí ani těžce nemocní lidé či ti, kdo jsou v nemocnici hospitalizováni. Ostatní mají podle představ vedeni využívat placené odstavné parkoviště. Za vybrané peníze v Motole loni opravili cesty a letos je podle Evy Jurinové z tiskového oddělení vracejí do státního rozpočtu. Na Vinohradech je používají rovněž k údržbě cest.

ANNA PŘÍHODOVÁ, Večerník Praha, 12.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?