Parné dny posílají psychiatrům práci

26. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedle úpalu či nevolnosti může způsobit horké počasí také psychické potíže. Zhoršení stavu svých pacientů psychiatři jednoznačně potvrzují. MUDr. Žižkovský odhaduje nárůst pacientů v souvislosti s parnými dny až o 30%. "Projevuje se to...


Počet pacientů se podle odhadu MUDr. Petra Žižkovského zvýšil až o třicet procent.

Ústí nad Labem - Vedle úpalu či nevolnosti může způsobit horké počasí, které panuje v těchto dnech, také psychické potíže. Stres, ale i dehydratace, způsobuje zhoršení duševního stavu, podrážděnost a nervozitu. Zhoršení stavu svých pacientů psychiatři jednoznačně potvrzují.

MUDr. Petr Žižkovský odhaduje nárůst pacientů v souvislosti s parnými dny až o 30 procent. „Projevuje se to ale zhoršením současného onemocnění, nové potíže končí na interních odděleních zdravotnických zařízení. Předrážděnost je v těchto dnech typická,“ uvedl. Mezi pacienty, kteří mají největší problémy ve vedrech, jsou lidé s demencí a nemocemi ve stáří, protože velký výdej tekutin způsobí dehydrataci. „Nedodržením pitného režimu můžou nastat stavy zmatenosti. U mladších hrozí depresivní úzkostné stavy,“ popsal lékař.

MUDr. Miloslava Pořízová má obdobné zkušenosti. „Samozřejmě nárůst pozoruji, ale ne u každého pacienta. U těch, co mají problémy, se stávající potíže zhoršují,“ vysvětlila. Připomněla ale, že lidé s psychickými poruchami citlivě reagují kromě jiného i na každou změnu počasí, tedy také na skoky teplot směrem dolů.

Podle zkušeností některých lékařů řeší nedostatek tekutin část lidí zvýšeným požíváním alkoholu, což je nebezpečné. Mohou se totiž snadněji dostavit psychické poruchy.

(top), Ústecký deník, 25.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?