Paroubek: Zrušíme všechny poplatky, limit garantujeme

31. 3. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
V případě vítězství ve volbách chce ČSSD zrušit všechny poplatky ve zdravotnictví. Oznámil to včera na odborném semináři ČSSD předseda Jiří Paroubek.


„Zrušíme všechny poplatky, ale garantujeme limit. Chápeme zdravotnictví jako veřejnou službu s rovným přístupem ke zdravotní péči,“ prohlásil Paroubek.

Podle jeho slov hned na prvním zasedání vlády v případě vítězství své strany navrhne zrušení poplatků. Tím by se i snížila stávající spoluúčast pacientů, která je nyní až 16 procent, zhruba o 3 až 4 procenta.

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD a hejtman David Rath pak upřesnil, že pro ČSSD je maximálně přijatelná hranice spoluúčasti pacienta do 15 procent. „Víc rozhodně ne,“ řekl.

Paroubek oznámil, že jeho strana odmítá privatizaci nemocnic a zdravotních pojišťoven. „V dlouhodobém horizontu by mohla být jedna zdravotní pojišťovna,“ řekl Paroubek.

Rath k tomu Právu řekl, že prvním krokem by mohlo být sloučení Všeobecné zdravotní pojišťovny, vojenské pojišťovny a zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra do jedné pojišťovny. Ostatní by pak postupně fúzovaly, nebo byly zrušeny.

Nebourat, co funguje

ČSSD trvá na neziskových nemocnicích především fakultních a krajských a ráda by, aby v každém okrese byla alespoň jedna nezisková nemocnice.

Rath ale připustil, že to v některých okresech, například Beroun, nebude možné, protože obě nemocnice již byly privatizovány. Síť neziskových nemocnic by pak mohla být doplněna soukromými.

Rath uvedl, že „ČSSD nebude bourat ve zdravotnictví to, co funguje“ a hlavní prioritou kromě uvedeného je „stabilizace lékařů a zdravotních sester a vytváření podmínek pro mladé lékaře, aby neodcházeli do zahraničí.“

Zvýšit se má také příspěvek státu za jeho pojištěnce, což je přes šest miliónů lidí. Jde zejména o děti, důchodce, nezaměstnané a podobně. Nebylo ale řečeno o kolik. Dnes je to 723 korun měsíčně. Lékařská komora požaduje, aby to byl dvojnásobek.

Strana podle Paroubka neuvažuje o vyšším odvodu na zdravotní pojištění, ale v případě vyčerpání rezerv systému se diskusi na toto téma bránit nebude.

„Vztah lékař - pacient musí být partnerský, ne vrchnostenský a pacient musí být ve středu zájmu zdravotnictví,“ uzavřel Paroubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?