Partie: Výměna ve vedení VZP

3. 12. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jan Punčochář: Nebývalou změnu zažilo minulý týden české zdravotnictví, když se vyměnilo vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny. Skončil nejenom generální ředitel Pavel Horák, ale ministr Heger obměnil i část správní rady, která ředitele úkoluje a hlídá. Co to znamená pro české pacienty? Nejen o tom bude dnešní Partie. Ve studiu vítám ministra zdravotnictví Leoše Hegera a prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Dobrý den.


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pane ministře, po rezignaci Alexandra Vondry je vás už jenom 5, kteří jste ve vládě od jejího začátku, jak to vidíte dál?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak já nevím, já jsem si myslel, že po tom velkém otřesu, který souvisel s projednáváním státního rozpočtu, už se vláda zastabilizuje, zdá se, že ještě ne, je to trošku samozřejmě nepříjemné, protože jste pořád v takové existencionální otázce, co bude dál a …

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Takže si říkáte …

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

… pracuje, ale už to bylo mnohokrát.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Takže si říkáte, kdy na vás přijde řada.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak samozřejmě člověk o tom přemýšlí a je to právě ta část té práce ministerská, ministerské, která je určitě méně příjemná.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Máte nějak signály, že by …

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Spekuluje se v médiích a musím říct, že okolo spekulací za poslední 4 týdny již bylo tolik, že se na to nedá vůbec spoléhat.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Když to obrátíme, čím si vysvětlujete, že ještě jste ministrem v situaci, kdy Petr Nečas teď má nebo projevuje celkem mimořádnou chuť obměňovat vládu.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Mně to také někdy překvapuje. Já, kdybych vydržel do Vánoc, tak budu nejdéle sloužícím ministrem porevolučním v téhle zemi. Pokud jde o zdravotnictví, pokud jde ozdravotnictví, ale samozřejmě je to stále otázka, a nevím, jestli je to náhoda, nějaké mé postupy, které se liší od mých předchůdců nebo snaha o konsensus, opravdu nevím. A ukáže to historie.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pane Kubku, dá se ta relativní trvanlivost ministra Hegera přičítat nebo brát jako signál toho, že tu práci prostě dělá dobře.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Tak to se dá vykládat dvojím způsobem, jednak tím, že práci dělá dobře, na druhou stranu, že žádnou práci nedělá, je to vždycky, vždycky věc názorů, každopádně pan ministr má schopnost velice konsensuální vyjadřování a on přežil jako úspěšný ředitel fakultní nemocnice, řadu ministrů, s každým dokázal vyjít, takže prostě on se svými nadřízenými dokáže vyjít dobře a dokáže určitě vyjít i s panem premiérem.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Jste se nadechoval.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já mu na tu narážku, že jsem přežil celou řadu ministrů jako ředitel fakultní nemocnice, tak já myslím, kdokoliv zná poměry v Hradci Králové, tak rozhodně by neřekl, že jsem tam nic nedělal. A nemyslím si, že to platí o mé ministerské funkci.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Vy jste naznačoval, že jedním z těch důvodů může být, že to pan ministr tolik nedělá, pod to byste se tedy podepsal, anebo to je jenom taková teorie?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

No, tak především nikdy nedokázal hájit zájmy svěřeného resortu proti těm silnějším zájmům, které hájí jeho stranický nadřízený, pan ministr Kalousek, prostězdravotnictví dotuje státní rozpočet, zvyšuje se daň z přidané hodnoty, pan ministr pro to hlasuje, pan ministr dokonce hlasoval i pro sjednocení sazeb DPH. A kdybychom měli od 1. ledna tu sazbu 17,5 procent, tak to stálo zdravotnictví dalších 5 až 6 miliard korun. Takže pokud on se chová jako loajální k podřízeným svého šéfa Kalouska, tak nemá problém, ale zdravotnictví na to doplácí.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak samozřejmě v dnešní době lze říct, že všechny důležité resorty dotují státní rozpočet, protože předchozí vlády z něj udělaly dost velké negativum. Ty resorty jsou samozřejmě obrana, policie, školství a všichni trpí krácením. Já jsem tu roli přijal, já jsem to říkal mnohokrát, pan prezident do dobře ví a moje odpověď je, že peníze vezdravotnictví jsou, sice ne tolik, kolik bychom si přáli, ale velké rezervy v efektivitě jsou tady také a my se na nich snažíme pracovat. Dokonce za minulých vlád byl rozvoj zdravotnictví fascinující a to díky tomu, že se tam přilévaly peníze opakovaně a veliké a nikdy se nedosáhlo stability a spokojenosti lékařů. Takže já myslím, že nejenom tou, tím natahováním rukou jde to zdravotnictví vylepšit a musí se snažit uvnitř. A mimochodem já teda jsem neudělal možná nic pro lékaře, i když si to nemyslím, jak pan prezident Kubek říká, ale já bych jenom připomněl, že jsme tady ministerstvo hlavně pro pacienty a pan …

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pan Kubek mluvil o resortu jako celku, o penězích pro resort, nikoliv o penězích pro lékaře, pokud jsem dobře poslouchal tedy.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Samozřejmě, protože tady klesá dostupnost, kvalita a bezpečnost zdravotní péče, protože pan ministr prosadil například nařízen vlády stanovující minimální dostupnost zdravotní péče. V takových parametrech, které vůbec odporují tomu, na co jsme ve střední Evropě zvyklí, prostě cestovat ke svému praktickému lékaři 45 minut, do nemocnice hodinu, to je prostě něco úplně jiného, na co jsme zvyklí. Vyhláška o minimálním personálním vybavení, která posunuje naše zdravotnictví o mnoho let zpátky, protože lékaři mohou sloužit například i v jiných oborech, než pro které mají kvalifikaci. Dochází k velké redukci počtu středního zdravotnického personálu na těch nemocnicích. To je všechno na úkor pacientů. A příčina je skutečně to, že prostě pan ministr není schopen pro zdravotnictví sehnat peníze. A ona není jenom ta cesta zvyšování platby za státní pojištěnce, i když mě mrzí, že jste souhlasil s tím, že příští rok, již čtvrtým rokem zůstane stejná. Vy jste sice něco navrhl, ale moc jste za to zvýšení nebojoval. Ale máme zde cestu, například nadstandardů, což byla jedna z vlajkových lodí prohlášení této vlády a do dnešního dne v podstatě vůbec nic nemáme, ty nadstandardy mohly přinést další peníze zdravotnictví, mohlo se vytvořit komerční připojištění, dnes se nemáme na co připojišťovat, takže tam nepřichází peníze ani tím stylem, jak by to dělaly levicové vlády, ale ani tím stylem, jak to by měly dělat pravicové vlády. A to je právě to nic nedělání a díky tomu se zdravotnictví ekonomicky propadá. Díky tomu jsou zdravotní pojišťovny v negativní ekonomické bilanci a kvůli tomu, pane ministře, vaše úhradová vyhláška, kterou připravujete na příští rok, přenese ten finanční propad na bedra zdravotnických zařízení, to znamená, nejenom lékaři, zaměstnanci v nemocnicích, ale všichni soukromí lékaři budou vydělávat méně, než v letošním roce. A vy prostě říkáte, já bych rád zachoval dostupnost zdravotní péče pro pacienty, ale pouze za předpokladu, že značnou část té péče zaplatí lékaři ze svého. Nebo přesněji, že za značnou část své práce nedostaneme vůbec nic zaplaceno.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak pan prezident Kubek tady vychrlil takové množství údajů proti ministerstvu zdravotnictví a proti ministru zdravotnictví bych tady potřeboval stenografa, abych si je napsal a mohl odpovídat na všechny. Já jenom řeknu …

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Tak já vám můžu sehnat tužku, jestli potřebujete, abyste si dělal poznámky.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Ne, děkuju, já myslím, že bude stačit pár věcí, když okomentuji. Tak podívejte se, pokud jde o naši pozici v Evropě, tak dostupnost zdravotní péče je tady v lepší polovině vyspělých evropských zemí, o tom není vůbec pochyb, že ta dostupnost je skvělá a jestli vy byste chtěl, aby tady bylo pětkrát víc specialistů, aby tady byly nemocnice, tak jak byly v 90. letech …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Já chci zabránit tomu, abyste tu dostupnost snižoval, tomu chci zabránit, já chci držet tu pozici, kterou …

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Pane prezidente, já jenom řeknu, že pokud jde o personál v nemocnicích, tak ty vaše představy o tom, kolik bude lékařů, jsou samozřejmě nezaplatitelné a nezadministrovatelné, vy stále propagujete nemocnici 2000, tak jak to komora naplánovala v té době, kdy jste přišli s touhle ideou, tak já jsem ještě dělal ředitele v nemocnici. A ta věc byla nejenom zrealizovatelná finančně, ale nebyla zrealizovatelná ani prakticky, z toho personalisti měli takovéhle hlavy a jenom se tomu smáli. Takže to se nezlobte, ale vaše představy o řízení zdravotnictví opravdu jsou někdy velmi, velmi naivní. Pokud jde o střední zdravotnický personál, tak ten je po dlouhých letech v dostatečném počtu a sestry většinou nechybí nikde.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pojďte se vyjádřit ještě k dalším dvěma věcem, které Milan Kubek zmiňoval, a to je za prvé tedy zvýšení prostředků pro zdravotnictví formou tedy zvýšení platby za státní pojištěnce. A druhá věc jsou nadstandardy, které opravdu běží pomaleji, než jste se původně tvářil, že poběží.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak pokud jde o peníze, tak samozřejmě my všichni víme, že u nás je podíl HDP do zdravotnictví asi 7,8 procenta, ale stoupá v posledních 10 letech, tak jako stoupá v jiných zemích, kde je podstatně vyšší. Česká lékařská komora má jakou svou mantru zdravotnictví v Německu sousedním, tak tam je dneska opravdu podíl HDP dozdravotnictví vysoce přes 10 procent a to zdravotnictví si žije mnohem pohodlněji, dokonce teďka bylo slyšet, jak zrušili regulační poplatky, to prostě u nás nejde, u nás to zdravotnictví opravdu je na pokraji ekonomických možností, protože žijeme v zemi, která nemá tak silnou ekonomiku jako Německo a přesto se to zdravotnictvísnažíme udržovat životaschopné a ve smyslu výsledků je s tím Německem velmi srovnatelné, takže tohle já myslím, že je úspěch, to že je to i na úkor personálu, o tom není pochyb, ale který policista tady má stejné peníze jako v Německu. Který kantor má stejné peníze jako v Německu. Tak, prosím, já mám velkou úctu k lékařskému stavu a snažím se to všude říkat, ale bohužel lékaři tady ještě dlouho tolik jako mají lékaři v Německu mít nebudou, podobně jako například stavaři nemají tolik jako v Německu. Mně je to líto, ale jestli mohu tedy o nadstandardech něco říct, tak naše ústava je tak přísná a komora nám to velmi často připomíná, že nesmíme jaksi si tady dělat věci, o kterých oni si myslí, že jsou neústavní. A ty nadstandardy se prostě dělají těžce, pokud má zůstat pro všechny přístupná péče na rozumné úrovni, která je ekvitní, to znamená tak, jak jí člověk potřebuje.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Počkejte, takže chcete říct, že zavádění dalších nadstandardů brzdí lékařská komora, jejíž prezident vás tedy teď obviňuje z toho, že nezavádíte nadstandardy?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Ne, lékařská komora je nebrzdí, ty nadstandardy brzdí ústava, protože opravdu musíme postupovat velice opatrně, navíc jsme stále čekali na výrok Ústavního soudu, který v tomto směru ještě tady není, takže my jsme zavedli metodiku, jak ty nadstandardy zavádět. A jakmile budeme mít trošku volnější ruce, tak tam přidáme a samozřejmě je to jakási kulturní změna, oni žádní lékaři ty nadstandardy nechtějí, protože pro ně je milejší, když jim to všechno zaplatí plně pojišťovna a mohou těch výkonů dělat v podstatě tolik, kolik chtějí, a nemusí přemlouvat pacienty. Ale všichni dobře víme, že ten rozpočet je napjatý, a proto jsou s tímhle tím problémy.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A pane Kubku, chcete tedy nadstandardy nebo ne?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Tak pan ministr napsal špatně zákon. Tam totiž ten paragraf nedefinuje pravidla, jak se ty nadstandardy mají tvořit, nedefinuje, kdo je bude navrhovat, nedefinuje odpovědnost, ten proces je naprosto netransparentní. Poté, co se ukázalo, že po roce není vůbec nic, tak pan ministr aspoň ustavil nějakou komisi, ale ta komise jeho je poradním orgánem a pokud není nějaká vůle na straně ministerstva, tak ta komise skutečně neudělá nic. My jsme navrhovali určité dohodovací řízení, dokonce lékařská komora byla ochotna převzít si garanci, zatím dohodovacím řízením, aby jednali zástupci lékařů, ne komory, různých odborných lékařských společností se zdravotními pojišťovnami za přítomnosti pacientů a navrhovali to, co by už nemuselo být z veřejného zdravotního pojištění hrazeno. Pan ministr to odmítl a výsledek je ten, co ten, ale já se trošku vrátím k těm výdajům, pane ministře, vy jste říkal, jak ty výdaje na zdravotnictví rostou, ale ono tomu tak není, vždyť za vaší vlády ten podíl, já nevím, jestli bude vidět, hrubého domácího produktu na zdravotnictví naopak klesá, já vím, že je krize, já nejsem jako pan ministr Kalousek, který prostě, když krize byla v západní Evropě, tvrdil, že se nás krize netýká, prostě krize je realita a v České republice díky politice této vlády je ta krize mnohem hlubší než ve všech okolních zemích teďko. Ale vidíte, že výdaje na zdravotnictví klesají hloubš, než co vyžaduje ekonomická realita, prostě ten podíl hrubého domácího produktu na zdravotnictví u nás klesá. To znamená, a to je vaše chyba, že ta krize, která je objektivní, a tu jste nezavinil vy, pochopitelně, ale že na zdravotnictví dopadá hůř než by nezbytně musela, protože dozdravotnictví prostě nepřichází žádné další peníze.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

No, podíl hrubého domácího produktu nebo podíl zdravotnictví na hrubém domácím produktu tady stoupal velmi plynule, až to zdravotnictví přinesl do jisté krize, která prostě se nyní řeší. Tak jako je krize v ostatních resortech …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Až do nástupu vaší vlády rostl, máte pravdu, pane ministře, v momentě, kdy nastoupila vláda, jíž jste členem, tak ten podíl začal klesat.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Podíl rostl, ale přitom ty vaše vlády …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Já jsem ve vládě nikdy neseděl.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak za vašeho ministra, který vyšel z České lékařské komory, a propagoval ty ideje, kterém potom přenesl do řízení zdravotnictví …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Ale oni rostli za Julínka. Za pana ministra Julínka, za pana ministra Julínka rostly výdaje na zdravotnictví.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Ano, rostly výdeje a dávaly se do nových technologií a do platů se nikdy nedaly. Takže to, na co vy, co vy nejvíce kritizujete, že platy nejsou, tak prostě to ani tehdejší doba nezajistila. A mimochodem, abych ještě nezapomněl na ty nadstandardy, tak to, že se za rok neudělalo vůbec nic, to není pravda, zeptejte se pacientů, jak si nyní mohou připlatit za oční čočky, pokud mají zájem. Já vím, že je toho méně, než jsme chtěli, ale to, že tady bude více nebo méně Česká lékařská komora se podílet na tvorbě nadstandardů, to, prosím, tu věc nespraví. Česká lékařská komora byla vyzvána jako všechny ostatní odborné společnosti, aby navrhla nějaké nadstandardy, neměli jsme nic a to, že vy u toho nejste, tak já se snažím napravit například v komisi pro nové technologie, tak tam u toho budete, a my se s lékařskou komorou snažit mluvit budeme, to já jsem vám řekl několikrát, ale musíme také mít od vás nějaké pozitivní odpovědi a nejenom kritiku pana ministra Kalouska, o kterém si myslíte, že je největší ďábel v téhle té zemi. Kdyby tady nebyl pan ministr Kalousek, tak tahle země bude za chvíli v bankrotu a zdravotnictví na tom bude pětkrát hůř, než je na tom dneska, protože ten stav je pořád ještě rozumně …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Já mám sice jiný názor, já si myslím, že pan ministr Kalousek není dobrý ministr financí, ale je to váš stranický šéf, a já uznávám, že musíte být loajální, jinak byste tím ministrem dlouho nebyl. Ale přeci problém není v tom, jestli Česká lékařská komora u nějakého procesu je či není, problém je v tom, že ten proces prostě neběží, jestliže za nadstandardy vydáváte to, že pacienti, pacientům pojišťovny připlácí na plastové sádrové fixace, které si dřív pacienti platili ze svého, jestli za nadstandardy vydáváte to, že zdravotní pojišťovny musely začít platit pojištění, které dřív platil stát, nebo ty oční čočky, který si dřív pacienti platili ze svého, dnes na ně připlácí pojišťovny, vždyť to jsou všechno naopak věci, které naopak vysály peníze z veřejného zdravotního pojištění. My jsme chtěli do zdravotnictví peníze další dostat.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pane prezidente, to obracíte velmi hrubě proti pacientům. Jestliže pacienti si dříve mohli zaplatit lehkou plastovou sádru nebo oční čočky, tak museli platit ten výkon celý. A na tom pojišťovna ušetřila, to je pravda, ale protože to bylo vůči pacientům naprosto, naprosto nefér.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

A kde je …

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

… teď si platí pacienti ten nadstandard, ten příplatek k tomu, co je dražší a ten přínos pro zdravotnictví …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

A výdaje pojišťoven tím musely stoupnout a stouply. A pojišťovny se kvůli všem takovýmhle chybným rozhodnutím dostávají do propadu ekonomického.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Pane prezidente, jestliže je tady něco výhodné pro pacienta, tak pro mě je to výhodné pro zdravotnictví, protože to zdravotnictví je tady kvůli prezidentům, kvůli pacientům a ne kvůli České lékařské komoře, ty peníze my sháníme, ano, ty peníze my sháníme …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Samozřejmě, že ne, ale musíte na to sehnat peníze a nesmí to hodit na bedra lékařů a říct v příštím roce, prostě já chci, aby pacienti dostávali všichni všechno, ale já na to nedám peníze, takže jim to prostě zaplatí doktoři, zaplatí jim to zdravotnická zařízení na úkor svých příjmů, kromě toho na nás dopadne zvýšení DPH, pro které jste hlasoval, proč jste hlasoval pro zvýšení DPH spodní sazby, proč neprosazujete třeba nulovou sazbu DPH na léky a zdravotnické prostředky, což Evropská unie umožňuje, mají to třeba Británie, Švédsko, Malta a tak dále, prostě aby zdravotnictví ušetřilo.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Pane prezidente, to jsou všechno jenom okliky toho, abyste řekl, my chceme víc prachů do zdravotnictví. Fajn, já je chci taky …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Ne, my nechceme dotovat státní rozpočet.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

… ale já na rozdíl od vás žiju v nějaké ekonomické realitě, které se musíme načas přizpůsobit, není vůbec pochyb o tom, na tom se naprosto shodneme, že zdravotnictvítady poroste, bude-li si umět zachovat v dalších letech tu úroveň technologickou, která má a nějakou rozumnou spokojenost zdravotníků, tak budou muset ty náklady růst jako rostly v ostatních zemích, ale …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

A co pro to děláte, co pro to konkrétně děláte, v příštím roce, nemluvte o tom, co bude v budoucnu, vám zbývá rok a půl ve funkci ministra, pak tahle vláda asi skončí, bude vláda jiná, co ještě za ten rok a půl uděláte pro zachování bezpečnosti kvality a dostupnosti zdravotní péče.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já vám řeknu, co jsem pro to udělal, my jsme nastavili takové vztahy ve zdravotnictví, mimo jiné i tou vámi kritizovanou úhradovou vyhláškou, že v tomto roce ušetřízdravotnictví přes veškeré finanční tence, které tam jsou, ty 4 miliardy, kterými se zvýšila zátěž zdravotnictví DPH, to je opravdu pomoc státnímu rozpočtu, tak jako státnímu rozpočtu pomáhají vojáci a policisté, ač z toho nikdo nemáme radost, ale je to realita, a ještě přitom jsme si vydělali na to, aby byly zvýšené mzdy lékařů a ty mzdy byly zvýšené velmi razantně od akce Děkujeme, odcházíme. A byly zvýšené i střednímu zdravotnickému personálu. Takže v tom zdravotnictví to není tak špatné, jak vy pořád národu předestíráte a jak vyhrožujete, že se tu zhroutí …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Vždyť vy, když jste nastoupil, tak váš stranický kolega Drábek navrhl snížení tarifních plat pro zdravotníky, pro kvalifikované lékaře to bylo snížení tarifu až o …

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

To se nestalo, tak mně to, prosím, nevyčítejte.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Vy jste pro to ve vládě hlasoval. My jsme si museli vybojovat ty platy a my, já nemohu za to, že jiné skupiny obyvatel prostě za platy tak nebojují, ale kdyby bylo po vašem, tak dneska měli lékaři a zdravotní sestry mnohem nižší platy, vy jste dělal líbivou politiku …

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Neměli, vy víte velmi dobře, tak prosím takhle nemlžte a neklamte národ. Vy víte dobře, že dneska ve sféře zaměstnanců jsou tarify něco okolo 50 procent a v podstatě ty nemocnice platí to, co si mohou dovolit a to, co, kde je na ně vykonáván tlak. A prostě platí, ať tady tarify jsou nebo nejsou, kde by nebyly.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

A souhlasil jste se snižováním tarifních platů před těma 2 lety?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Podívejte se, kdyby nebyly tarify vůbec žádné, tak se vůbec nic nezmění a neukazujte na mě takhle, jestli jsem souhlasil nebo nesouhlasil. Ve vládním prohlášení …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Já se omlouvám, ale já bych chtěl tu odpověď.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Ve vládním prohlášení bylo, že se tarify buďto předělají, úplně jejích logika, anebo se zruší, takže jsem pro to hlasoval, protože to bylo součástí vládního programu.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Takže hlasoval jste pro snížení tarifních platů lékařů.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Ale nehlasoval jsem proti snížení platů a ty platy já jsem, prosím pane prezidente, zvýšil velmi razantně, za poslední desetiletí to bylo nejrazantnější zvýšení, které tady bylo.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Díky tomu, že 20 procent nemocničních lékařů bylo ochotno nenastoupit do práce, takže pod takovýmhle tlakem jste to udělal a tím jste, prostě dáváte jasně najevo, že ten …

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Já se teď trochu ztrácím, člověk by čekal, že budete spokojený, když jako jeden z mála sektorů ve státní sféře v letošním roce platově rostete, a to celkem výrazně, rozhodně víc než …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

V letošním roce platově výrazně nerosteme, my se oháníme tím, co bylo vloni po té akci Děkujeme, odcházíme, protože tu, to Memorandum, které pan ministr jménem vlády podepsal v letošním roce prostě nedodržel, ten nárůst nebyl takový, jak se podepsal, ten nárůst se netýká zdaleka všech nemocnic a hlavně ty nemocnice na ten nárůst nedostaly žádné peníze díky konstrukci úhradové vyhlášky. A v příštím roce by mělo dojít …

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

To není pravda.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

V příštím roce by mělo dojít k tomu skutečně razantnímu zvýšení platů, no, tak k tomu už se nehlásíte vůbec.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Pane prezidente, já jsem poctivě řekl, že prostě v této hospodářské krizi opravdu to, co bylo v Memorandu, naplnit možno není, ale na druhou stranu poměr průměrné mzdy ve státě vůči mzdě lékařů byl 1,9, když já jsem ten resort přebíral, dneska je 2,4 a je to na vyšší úrovni, než je v severských zemích. V severských zemích je to 2,4 pro kvalifikované lékaře, u nás je to pro všechny lékaře, takže my jsme s tím pohnuli velmi razantně, a to by jaksi pro vás bylo něco naprosto nepřijatelného, abyste …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Mám přesná čísla, pane ministře, to znamená, nebylo to 1,97, ale bylo to 210 procent, když jste vy nastoupil v roce 2010. A v roce 2011 237 procent. Jako já nedělám statistiky. To znamená, já vycházím z oficiálních statistik a ty statistiky jsou takové.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

V roce 2009 bylo 1,8 nebo 1,9. Takže máme asi každý jiné statistiky, ale …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

V roce 2009 bylo 207, 207 procent …

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

… v každém případě to zvýšení nastalo.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

A pochopitelně pro diváky hovoříme o příjmech za mnohem větší objem práce, než co dělá většina občanů v této zemi, kteří chodí do práce, prostě lékaři odpracují v průměru jeden a půl násobek pracovní hodiny.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Já samozřejmě, pánové, věřím, že diváci ocení váš souboj o platy lékařů a že vám přijdou i poděkovat, až budete odcházet z televize Prima za to, co pro ně děláte. Pojďme přejít k tomu, čím jsme začínali, to jest ke změnám ve vedení Všeobecné zdravotnictví pojišťovny. Je to jedna z věcí, které jsou vám také vytýkány, určitá možná příliš velká rozvážnost v zavádění novinek o změnách ve VZP se mluví odhadem tak půl roku, na čem se zasekli.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak já si myslím, že VZP je svéprávná instituce a ministr zdravotnictví do ní nemůže příliš jaksi razantně ingerovat. My tu VZP neřídíme, my jí řídíme přes správní radu, ta správní rada je politicky složená, je tam velmi silné zastoupení opozice, které odpovídá jaksi poměrům hlasů v parlamentu a je tam jeden, jedna třetina té správní rady je tvořena jenom vládními, vládními proponenty, nebo vládními tedy zástupci. A jak je známo, v té správní radě dlouho působil jako předseda, pan poslanec Šnajdr, který ty změny odmítal a který prostě vedl VZP spolu s panem ředitelem Horákem, takže tam došlo nakonec k tomu v posledním roce nebo půl roce často kritizovanému stavu, že ta pojišťovna se stává jaksi pro tento systém velmi negativní institucí.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Jenom abych tomu rozuměl, vy jste mluvil o silném vlivu opozice ve Správní rady VZP. Na druhou stranu jste vzápětí dodal, že tím hlavním, tou hlavní brzdou byl zřejmě tedy Marek Šnajdr, což je nebo byl koaliční poslanec.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já jsem to takhle nemyslel, on jistě se na tom spolupodílel a také, když se hlasovalo nebo když se diskutovalo o IZIPu a o různých jiných změnách, tak ta opozice to velmi, velmi razantně podporovala.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

V čem tedy VZP negativní působí na české zdravotnictví?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak já myslím, že v té poslední době se to stalo už neudržitelné, typickým příkladem byly prodlevy v tom, co pojišťovny vyhlásily, to znamená, restrukturace naší sítě nemocniční, problém tradiční, který se vždycky opakoval, letos mimořádně zvýraznil na straně VZP, je vyúčtování nemocnic, neprůhledné smlouvy s poskytovateli, tak to všechno zvyšuje nervozitu, která je dost velká …

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A vnímáte to jako šlendrián, anebo je za tím nějaký záměr tedy těch dvou lidí, které jste jmenoval a kteří už se na vedení VZP nepodílejí, to jest pana Horáka a pana Šnajdra.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak o tomhle já nechci spekulovat, to opravdu bych neměl ničím podloženo, ale v každém případě ve VZP se za poslední roky výrazně změnilo vedení, odešla celá řada, odešla celá řada osobností, které v tom vedení byly, a tomu zdravotní pojištění rozuměli a byli schopni diskutovat s poskytovateli a v podstatě jediný, kdo byl z té VZP viděn, byl pan ředitel Horák a mnoho nového na rozvoj v systému to nepřineslo.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A jak vidíte roli těchto dvou mužů, o kterých jsme mluvili v českém zdravotnictví vy?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Tak my jsme vyzvali pana ministra k odvolání, nebo aby se zasadil o odvolání předsedy správní rady Šnajdra z jeho funkce před, tuším, 1 a půl rokem, tehdy pan ministr na to nereagoval, neměl na to politickou sílu, bál se jít do nějakého konfliktu, já bych trošku odděloval pana Šnajdra od ředitele Horáka, já si myslím, že ředitel Horák je schopný manažer a že prostě plnil to politické zadání, které dostával. A vzhledem k tomu, že VZP řídil pan předseda správní rady Šnajdr, prostě plnil zadání pana Šnajdra. Já si nemyslím, že by problém financování zdravotnictví byl ve VZP, protože z pohledu zdravotnických zařízení VZP ten systém drží, jednak tím, že má 60 procent trhu, to znamená 60 procent občanů je pojištěno u VZP, ale především tím, že platby Všeobecné zdravotní pojišťovny, zejména nemocnicí, jsou mnohem vyšší než platby těch ostatních resortních zdravotních pojišťoven. Tam VZP vydává na jednoho svého klienta asi 22800 korun ročně, třeba Oborová pojišťovna bankovní pouhých 18800, takže tam jsou obrovské, obrovské finanční rozdíly. A VZP ten systém, systém tedy v dané chvíli drží.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Nenaznačujete to naopak, že tedy ve VZP je celkem velký prostor k úspoře, jestliže jiným zdravotním pojišťovnám dává smysl platit za totéž …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Pokud chcete, pokud vidíte tu úsporu v tom, že budou za stejnou práci zdravotnickým zařízením platit méně, že budou parazitovat na tom systému.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Myslím stejně jako ostatní.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Ne, ne, ne, nikdo neplatí stejně jako ostatní, každá pojišťovna platí různě, v tom je neskutečný galimatyáš, když to řeknu, my trváme na tom, že všechny smlouvy mezi pojišťovnami, ale všemi pojišťovnami, ne jenom VZP, a zdravotnickými zařízeními, včetně úhradových dodatků musí být zveřejněny a je třeba vysvětlit, jak je možné, že třeba základní sazby pro DRG mezi nemocnicemi, které jsou na …

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Můžete říct pro nás, kteří se nepohybujeme ve zdravotnictví …

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Jak je možné to, že za stejné výkony dostávají různá zdravotnická zařízení zaplaceno různě a že jsou to rozdíly skutečně řádové, třeba až dvojnásobné. A jak je možné, že jednotlivé zdravotní pojišťovny, které vybírají pojistné podle úplně stejných pravidel, platí různě. Jak je to hle to možné. A ta pravidla nastavuje stát. Ty pojišťovny se pohybují v tom prostředí, ve kterém se pohybovat mohou. Takže to je zodpovědnost státu, nikoliv těch jednotlivých pojišťoven.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak on to pan prezident trošku smíchal dohromady vše se vším. Já bych jenom řekl, to že VZP má náklady na pojištěnce o 4 tisíce zhruba vyšší než OZP, jak tady bylo citováno, tak to je ukazatel, nikoliv, jak platí, ale to je ukazatel toho, že ta VZP má tišší spektrum pacientů. Proto tady existuje mechanismus přerozdělení, který by několikrát změněn, my jsme ho změnili ještě pro tento rok a přilil té VZP podstatně více peněz, než kolik mají ty bohaté pojišťovny. Na druhou stranu je fakt, že základní sazba toho systému platby za diagnózu se historicky, historicky, nikoliv nyní, velmi rozjela, takže ta VZP platí podstatně více a my jsme to deklarovali hnedka na začátku, a řekli jsme, že budeme postupně sbližovat ty platby, protože kdybychom to udělali najednou, tak ten systém se zhroutí a ve veřejném zájmu to prostě udělat nemůžeme, protože ten systém je zase jinými mechanismy přeadaptován na tyhle ty úhrady. Ale my jsme v loňském roce 25 procent váhy už zestejnili, v letošním roce v úhradové vyhlášce, kterou jste tady očernil, to bude 50 procent tak, aby to bylo stejné a to nejenom pro malé, ale velké nemocnice, ale i pro různé pojišťovny.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Milan Kubek a Leoš Heger jsou hosty Partie na Prima Family.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?