Páteční protest zdravotníků je spíše symbolický, péče bude zajištěna

27. 2. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Páteční protest zdravotníků bude spíše symbolický, péče prý bude zajištěna. Nemocnice ošetří v ambulancích přinejmenším neodkladné případy, většinou nebude ambulantní provoz omezen vůbec. Operovat se bude jako jindy. Někteří lékaři si vezmou volno, ale jen když nebudou chybět. Sestry si volno neberou. Některé soukromé ambulance zavřou, pacienty přeobjednaly. Pro akutní nechají vzkaz, kdo je ošetří.


Podle zjištění ČTK poznají lidé protest většinou jen z vyvěšených letáčků. Lékaři a sestry budou podepisovat petici a nabídnou ji k podpisu také pacientům.

„V nemocnicích se nedá očekávat žádná změna proti běžnému dni, pacienti se nemusejí obávat. Akce má být spíše mediálním upozorněním na problém a určitě péče v nemocnicích bude stoprocentně zajištěna,“ řekla ČTK šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Protest pořádá Česká lékařská komora (ČLK). Tvrdí, že ministr Leoš Heger (TOP 09) omezuje svými zákony a vyhláškami dostupnost, kvalitu a bezpečnost zdravotní péče. Příjmy od pojišťoven podle ČLK klesnou, což prý umožní úhradová vyhláška. ČLK ji chce napadnout ústavní stížností.

Pátek 1. března nazvala komora Dnem zdraví lékařů - buď si vezmou volno na odpočinek, nebo půjdou na preventivní vyšetření ke kolegům, jinak prý kvůli náporu práce zanedbávají péči o sebe. Na prevenci se chystal i prezident ČLK Milan Kubek, bude ale muset organizovat protest kolegů.

„Vyzýváme pacienty, aby v pátek k lékaři nechodili, pokud to není nezbytně nutné,“ řekl ČTK mluvčí krizového štábu nemocnic, odborů a pacientů a šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Pacienti se podle něj mohou k protestu připojit podpisem petice.

Petici a protest v soukromých ambulancích organizuje ČLK, protest v nemocnicích organizuje Lékařský odborový klub. Akci podporuje Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN).

„Upozornili jsme všechny nemocnice, aby vešly v kontakt s organizátory a jednaly s nimi, aby minimálně byla zajištěna neodkladná péče,“ řekl ČTK právník AČMN Stanislav Fiala. Podle asociace by měla vedení nemocnic vyjít protestujícím vstříc a nijak je neomezovat. Pokud by kvůli protestu bylo poškozeno zdraví pacienta, může to mít i trestně-právní důsledky, řekl Fiala.

Přehled o počtu zapojených lékařů a nemocnic organizátoři nemají. „Záleží to na situaci v každé nemocnici, kde si budou moci vzít dovolenou a kde budou moci šířit petici právě v ten den,“ řekl ČTK předseda LOK Martin Engel. Analýza účasti vznikne zpětně.

„Dali jsme doporučení, ať petici podepisují zaměstnanci i pacienti. Petici odešlou lékařské komoře, my počty podpisů neevidujeme,“ doplnila Žitníková. Svaz je podle ní připraven uchystat i nějaký vlastní protest.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?