Patent českých vědců získal ocenění amerických lékařů

27. 8. 2009 9:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Patent českých vědců, mast na hojení ran Hemagel, získal ocenění prestižní asociace amerických lékařů. S tímto doporučením jde mast na americký trh, který ročně vydá na hojení chronických ran více než sedm miliard dolarů (asi 124 miliard korun)...


V tiskové zprávě to oznámil ředitel Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd František Rypáček, jehož ústav léčivou látku vyvinul.

Základem masti je polymerní nosič, který dokáže vázat volné kyslíkové radikály v ráně. Právě volné kyslíkové radikály totiž výrazně brzdí proces hojení. Přípravek se používá jak k léčbě akutních poranění, jako jsou popáleniny, opary nebo řezné rány, tak u chronických ran. Takto se hojení urychluje třeba u lidí s bércovými vředy nebo u nemocných s takzvanou diabetickou nohou.

Mast byla jedním z dvaceti výrobků, kterým na mezinárodním kongresu v Torontu udělila Americká podiatrická asociace (APMA) své doporučení. Český patent byl jedním z prvních neamerických produktů, který toto ocenění získal, uvedla Akademie.

V Česku se dosud prodalo 200.000 balení tohoto léčiva. V USA se ročně s podobnými problémy léčí 6,5 milionu pacientů. „Význam úspěchu českých vědců podtrhuje i skutečnost, že sama americká vláda na výzkum v oblasti hojení ran vyčlenila prostředky ve výši 150 milionů dolarů (2,6 miliardy korun),“ upozornili odborníci z akademie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?