Věra Halátová (neregistrovaný)
Bolesti díky ostruze patní jsem měla před šesti lety, bohužel právě na výletě na Islandu. Po návratu jsem chodila k fyzioterapeutovi, kde mne naučili cviky, které cvičím denně, aby se potíže neopakovaly. Léčba jinak spočívala v tom, že mi patu přejížděli laserem a šlapky nohou uvolňovali nějakou metodou - tlak prsty na šlachové úpony, masírování. Lékař mi řekl, ať na nárazovou vlnu nechodím, že je to, řekl doslova blbost.
Jirka (neregistrovaný)
Rázová ultrazvuková vlna rozhodně blbost není a účinnost této terapie je hodně vysoká. To ten výše zmíněný doktor asi neví, o co jde. Je ale třeba rozlišovat mezi fokusovanou (hloubkovou) vlnou (jen několik pracovišť v ČR) a tím, o čem Vy píšete, tedy asi tím šmrdlátkem, vhodným tak leda na tenisový loket, které má kdejaký ortoped a kam jdete tak 10x. Na tu hloubkovou vlnu jdete jen jednou a provádí se to při lokálním znecitlivění, protože byste to nevydržela (cca 2000 intenzivních pulzů v několika dávkách). Principem je narušení měkkých tkání, jejich následná regenerace, v důsledku čehož si tělo začne samo vytvářet účinné protizánětlivé látky (vlastní ostruha se tím ale nijak neodstraní, stejně ji má údajně 60% lidí a většina o tom ani neví). Měl jsem p. ostruhu na pravé noze, resp. zánět, který je příčinou té bolesti, před cca 8 roky. Ten zánět se může rozjet i např. po prodělané chřipce. Rok jsem s tím pajdal a cpal do sebe ob den Diclofenac, který tak na dva dny pomohl, zkoušel všechny možné masti a ultrazvuk, bohužel vše k ničemu. Navštívil jsem pak MUDr. Kociána v Praze na poliklinice ve Střešovicích, který zmíněným zařízením disponuje. Injekce do klenku je tedy opravdu hodně nepříjemná, ale dá se vydržet (pořád lepší, než pajdat). Pan doktor mi po provedení terapie sdělil, že výsledek se projeví tak cca za 6 týdnů. No bylo to snad na den přesně. Od té doby mám pokoj. Bohužel se to platí (cca 4000,-), protože naše zdravotní pojišťovny hradí většinou dávno překonané nebo neúčinné metody (ne tak např. v Německu). Je to ale pořád lepší, než se nechat ozařovat nebo operovat, což údajně nepomůže, protože ostruha se vytvoří znovu. Ale je to na každém, co zvolí. Bohužel, nyní mám to samé pro změnu na levé noze a udělám totéž, co před osmi roky. Kdysi dávno se také doporučovalo patu naklepat kladívkem jak řízek - je to vlastně stejný princip, jako u rázové vlny, ale to bych asi nedal, rozhodně ne svépomocí. :-))))
TF (neregistrovaný)
Dovolím si upozornit na to, že ani hloubková rázová vlna není všespasitelná. Mnou vyslechnuté tvrzení výše zmiňovaného MUDr. Kociána ze Střešovic o téměř stoprocentní úspěšnosti této metody má k realitě hodně daleko. Potvrzuje to osobní zkušenost jak moje, tak mé manželky, kdy nám pan doktor Kocián nepomohl vůbec. Totéž mi sdělila i lékařka, která se zabývá celostní medicinou a neúspěsných případů použití hloubkové rázové vlny má mezi svými pacienty celou řadu. Mimochodem - tato metoda je velmi bolestivá a poměrně drahá, což je vzhledem k její ne příliš vysoké účinnosti celkem zásadní okolnost pro každého, kdo o tomto druhu léčby uvažuje. Na interntetu lze dohledat dostatek různých postupů při léčbě ostruhy a bohužel nezbývá, než je postupně aplikovat a zjišťovat jejich účinnost, která však je u každého pacienta vyloženě individuální. Je třeba si narovinu přiznat, že univerzální způsob léčby patní ostruhy dosud nikdo nevynalezl a existuje dost jedinců, kterým nepomohla ani operace.
Lenka Smolková (neregistrovaný)
Tak tomu věřím. Já zase byla na obstřiku u jednoho doktora. Nohu mi ani nepodepřeli, houpala se mi ve vzduchu. Hlavně, že se sestra dívala jak se trápím. Doktor mi vrazil injekci jak dobytku, a já se v noci bolestí nemohla postavit na nohu, a skončila jsem na neschopence. Místo úlevy, jsem trpěla jak zvíře, že jsem lezla po čtyřech, a skákala o jedné noze. Nechápu přístup některých doktorů a sester. Mám ostruhy v obou nohách, ale naštěstí mě ta pravá tak moc nebolí, ale bojím se že začne. Měsíc jsem po ozářkách a bez úspěchu. Prý musím vytrvat. Tak nevím, jak to v zaměstnání při dlouhodobém stoji, a chůzi zvládnu.Kulhám a nevím, co dělat.Doufat, že to ještě zabere.