Patří do muzea, ale pořád léčí

14. 4. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Bez jakýchkoliv příprav by se v Klatovské nemocnici dal natočit film pro pamětníky. Stačí si projít oddělení a prohlédnout si vybavení, které mají lékaři k dispozici.


Jedenáct, třináct, sedmnáct a pořád výš. S tak starými přístroji tady léčí pacienty. K nejstarším unikátům patří přenosný rentgen na ARO, který zakoupili před jedenatřiceti lety.

„Životnost přístrojů je kolem pěti šesti let. U nás v nemocnici je průměrný věk přístrojů 9,4 roku,“ potvrdil náměstek ředitele Klatovské nemocnice Igor Jakubčík. Proto do nové nemocnice, která je těsně před dokončením, shánějí moderní přístrojové vybavení.

Nevyhovující jsou ale i prostory na mnohých odděleních. S jejich úpravou se v novém objektu rovněž počítá. „U akutních případů bude lepší dostupnost k vyšetření ECHO, CT nebo rentgenem. V současných podmínkách je nutné pacienty převážet sanitkou,“ vysvětluje primářka ARO oddělení nemocnice v Klatovech Miriam Gredová.

Zastaralost přístrojů potvrzuje i primář chirurgického oddělení Jaromír Vondrů. „Před časem jsme sháněli součástku na angioplastickou linku. Cesta nás dovedla až do Německa, kde jsme ji objevili v muzeu,“ vypráví Vondrů.

Přístroje do dražby

Ne všechny přístroje jsou ale nemoderní a ne se všemi se lékaři při stěhování do nové nemocnice budou loučit.
„Část z nich samozřejmě budeme používat dál, protože některé se nakoupili nedávno a navíc přístrojové vybavení podle možností doplňujeme a měníme,“ říká ředitel nemocnice František Lešundák.

Zbylé přístroje chce vedení nemocnice nabídnout zdravotnickým zařízením v republice, veterinárním klinikám nebo je prodat v dražbě. Vzhledem ke stáří přístrojů si ale nedělají iluze, že o ně bude velký zájem a vydělají na prodeji velké peníze.

S instalací nových přístrojů musí v nemocnici počkat do doby, než se dostaví. Zatím probíhají veřejné zakázky na jejich nákup. Jasno má jen radiologie. Tady už vybavení za více než dvaaosmdesát milionů vybrali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?