Péče o matky bude na jednom místě

14. 5. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Od roku 2012 budou ženy rodit v novém objektu v areálu hlavní budovy Fakultní nemocnice Brno. Sloučí se dvě dosavadní oddělená pracoviště Gynekologickoporodnické kliniky - jedno na Obilním trhu téměř v centru města a druhé přímo v hlavním areálu nemocnice v městské části Brno-Bohunice.


Dvě pracoviště gynekologicko-porodnické kliniky vymažou mezi sebou šest kilometrů

Jak ve středu oznámil přednosta kliniky Pavel Ventruba, v novém objektu se soustředí veškeré profese a pracoviště celého širokého komplexu reprodukční medicíny.

Dosud existuje porodnický a na obou pracovištích, zatímco, onkologické gynekologie a senologie jsou pouze na pracovišti porodnice na Obilním trhu. Jak sdělil ředitel nemocnice Roman Kraus, v poslední době se přesunují porody více do Bohunic; letos tam již rodí více žen než na tzv. Obilňáku.

Ostatně tamní nejstarší část byla postavena již v letech 1887 a 1888 a přes 50 let sloužila fakticky beze změny. Teprve potom, říká Ventruba, se začaly přistavovat různé objekty, nebylo to ale ideální řešení. Dnes je komplex zastaralý.

Vláda vyčlenila na nový objekt téměř 1,3 miliardy korun - na stavbu i na vybavení.

„Ministerstvo zdravotnictví zařadilo tuto stavbu mezi strategické objekty mj. proto, že v Brně došlo k absolutní symbióze a součinnosti mezi vedením kliniky a vedením nemocnice. Vytvořilo se prostředí nepolitické, praktické, odborné a věcné,“ prohlásil první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Současná situace, kdy obě části jedné kliniky jsou mezi sebou vzdáleny šest kilometrů, je neúnosná. Ředitel Kraus líčil, jak někdy musí požádat o asistenci policii, když potřebují rychle převézt lékaře, ale i pacientku. Zvláště kolem výstaviště bývá město neprůjezdné.

Nový objekt bude patrně sestávat ze dvou sousedících a propojených pavilónů. Podle Krause bude velkou výhodou absolutní funkčnost a komfort pro rodičky i pacientky gynekologie. Podle plánu by měla být ještě do poloviny letošního srpna zpracována projektová dokumentace k přípravným pracím, do poloviny listopadu bude vybrán dodavatel stavby a od poloviny příštího roku se začne stavět. Hotovo má být do 31. prosince 2011.

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?