Pediatři: Antikoncepce u mladých dívek může způsobit trombózu

1. 12. 2010 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Užívání antikoncepce u mladých dívek není podle pediatrů bez rizika. Dětští lékaři Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně proto apelují na své kolegy gynekology, aby u dívek vyšetřili srážlivost krve před tím, než jim předepíší antikoncepci.


Podle nich mnohé z klientek mají totiž vrozenou dispozici k trombózám, často pak končí v nemocnici. ČTK to sdělila mluvčí Baťovy nemocnice Karla Havlíková.

Antikoncepci dnes lékaři předepisují dívkám ve věku 14 až 15 let a její užívání se podle primáře dětského oddělení Krajské nemocnice T. Bati Petra Pešáka pediatrů hodně týká. „I když jim lékař antikoncepci předepíše, předtím je nikdo nevyšetřuje kvůli zjištění, zda nemají sklon k trombóze. V mnoha případech pak u dívek dochází k trombóze někdy spojené i s plicní embolií a končí v nemocnici,“ upozornil Pešák.

Podle lékařů nejsou rizika hormonální antikoncepce u velmi mladých dívek vyšší než u žen dospělého věku. Pokud se ale vyskytnou, znamenají komplikace v pozdějším věku. Když totiž tyto dívky otěhotní, musí být zajištěny léčbou proti srážení krve, což je pro ně rizikové období.

Česky v letošním 1. čtvrtletí spotřebovaly přes 53 milionů antikoncepčních pilulek, za celý letošní rok by to dle přepočtu mělo být 212 milionů dávek. Před 20 lety to bylo zhruba 17 milionů ročně.

Riziko trombózy v dětském věku bude hlavním tématem devátého ročníku odborného pediatrického sympozia Zlínského kraje. Ten se uskuteční 4. prosince v luhačovickém kulturním domě. „Účastníci vyslechnou také některé zajímavé kazuistiky. Nedílnou součástí setkání jsou i organizační záležitosti v pediatrii, ať už se týkají nemocnic nebo terénních dětských lékařů,“ doplnil Pešák.

Na jednodenní seminář se sjede na 200 dětských lékařů a sester z celé Moravy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?