Pediatři: Očkovacích látek pro děti je málo

20. 3. 2009 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Některým pediatrům v kraji chybějí očkovací látky pro děti. Hygienici, kteří povinná očkování hrazená státem distribuují, tvrdí, že i přes zpožděné dodávky nebezpečí nehrozí. Dětští lékaři postrádají zejména sérum Trivivac proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, a takzvanou hexavakcínu, která je prevencí proti šesti různým nemocem, například proti záškrtu či černému kašli...


„Nemáme tyto očkovací látky už delší dobu. Dělá to nesmírné problémy, protože se snažíme dodržet lhůty pro očkování, a to se nedaří. Na Vsetínsku je tento problém, pokud vím, všude,“ sdělila například vsetínská pediatrička Helena Hrubčíková.

Má proto obavy i o zdraví malých pacientů. „Pokud nebudou dodrženy lhůty, očkování by nemuselo působit nebo se může s přicházejícím jarem objevit některá infekce a dítě třeba nebude očkováním pokryto, protože ho nemáme. Bojím se toho třeba u příušnic, protože tato nákaza se vloni v kraji objevila, “ povzdechla si Hrubčíková.

Potíže zaznamenala také uherskohradišťská pediatrička Jaroslava Melichárková. „Chybí nám trivivac jako všem a nebude ani hexavakcína,“ nastínila.

V souvislosti s nedostatkem látek vzpomenula zejména nebezpečí černého kašle. „Pokud nebudou děti naočkované včas hexavakcínou, bojím se rozšíření černého kašle, protože na Hradišťsku se nějaké případy objevily. Nemoc je nebezpečná hlavně pro kojence,“ upozornila Melichárková.

Vakcíny nechybějí všem lékařům

Problémy nezaznamenal zatím další z pediatrů František Švec, který působí v Kroměříži. „Očkovací látky máme zatím všechny, ale uvidíme, jak to bude do budoucna,“ podotkl. O potížích ví i zlínská děstská lékařka Blanka Kudělková.

„Vakcíny zatím od hygieny mám, ale vím, že zásobování se zpožďuje. Hygiena se snaží je dodávat. Dopad zatím neřeším. Když opravdu potřebuji, dodají to,“ uvedla.

Situaci za krajskou hygienickou stanici popsala vedoucí protiepidemického odboru Hana Tkadlecová. „Čekáme na zbytek dodávky hexavakcíny a trivivacu na první čtvrtletí od ministerstva zdravotnictví, které je zatím pořizuje. Požadavky pediatrů jsme zatím byli schopni uspokojit s určitými omezeními, ale v kraji se snažíme maximálně zabezpečit, aby očkování proběhlo v zákonných termínech,“ sdělila.

Řešení vidí v plynulé dodávce očkovacích látek od ministerstva a do té doby také ve využívání nejdelších možných lhůt, po kterých se má očkovat. „Třeba druhá dávka trivivacu se dává za šest až deset měsíců. Tak se může dát až za deset,“ doporučila Tkadlecová.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastislava Sršně se v současné době řeší výpadek výroby trivivacu. „Český výrobce informoval, že v důsledku globální hospodářské krize nebude schopen tuto látku dodávat,“ konstatoval.

Proto prý ministerstvo zahájilo jednání se zahraničními výrobci této vakcíny. „Pro potřeby republiky se v horizontu asi čtrnácti dní podařilo zajistit dovoz 44 tisíc dávek a následně dalších 26 tisíc dávek. Také pro zbytek roku je vakcína zajištěna,“ poznamenal Sršeň.

Distributoři si mohou vypomoci

Hexavakcíny by v tuto chvíli v republice podle Sršně měl být dostatek. „Pokud se jí například v některém kraji nedostává, jednotlivé krajské hygienické stanice si ji mohou navzájem zapůjčit. Tento proces trvá zhruba dva dny,“ poznamenal Sršeň.

O situaci s nedostatkem očkování se zajímají i někteří rodiče malých dětí. „O nějakých problémech jsem slyšela. Očkování nás teprve čeká. Tak doufám, že se situace brzy zlepší,“ sdělila jedna ze zlínských maminek Iveta Kadlčáková, která má syna Ondřeje v kojeneckém věku.

Nikola Synek, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?