Peking: Infekci máme pod kontrolou

2. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poprvé od vypuknutí plicní epidemie SARS včera do jihočínské provincie Kuang-tung dorazil expertní tým Světové zdravotnické organizace. V oblasti, odkud se virus šíří, chce čtveřice specialistů navštívit pacienty...


a zjistit, čím se tamní rizikové prostředí vyznačuje. Jen v březnu tu akutním syndromem dýchacích cest onemocnělo 361 lidí, devět pacientů zemřelo.

„Epidemiologové provedou lékařské rozbory a výsledky porovnají s oficiálními (čínskými) údaji,“ vysvětlil mluvčí WHO Chris Powell, citovaný agenturou AP. „Měli by také zjistit, jak čínští lékaři nemoc léčí.“

Podle britské stanice BBC budou experti prověřovat i teorii, podle níž se virus přenáší ze zvířat na lidi.

Pneumonii, jak se syndromu v lékařských kruzích přezdívá, dosud podlehlo nejméně jednaosmdesát lidí, z toho 47 v Číně. Více než třicet z nich žilo v Kuang-tungu.

Přestože se první případy nakažlivého onemocnění na jihu Číně objevily už loni v listopadu, čtveřici zahraničních epidemiologů Peking do země vpustil až teď. Tamní úřady navíc stále trvají na tom, že mají situaci „pod efektivní kontrolou“.


„Život v Číně je bezpečný. Je bezpečné do Číny přijet, pracovat tu i účastnit se konferencí,“

čínský ministr zdravotnictví Čang Wen-kchang.

Středeční varování Světové zdravotnické organizace, která doporučila odložit cesty do jihovýchodní Asie, označil za bezpředmětné. „V době, kdy WHO před cestami varovala, nevěděla, jak to v jižní Číně doopravdy vypadá,“ řekl Wen-kchang.

Podle odborníků je situace v zemi přesto vážná. Vůbec poprvé včera čínské státní deníky uveřejnili návod, jak reagovat v případě, že člověk přijde do styku s osobou nakaženou SARS.

Citelný zásah do ekonomiky

Ekonomové navíc tvrdí, že pneumonie tvrdě zasáhne jihoasijské hospodářství. „Dopady nebezpečného zápalu plic budou větší než následky války v Iráku,“ upozorňují analytici francouzské banky BNP Paribas.

Podobné problémy čekají i sousední Hongkong, kde akutnímu syndromu dýchacích cest do středečního večera podlehlo nejméně šestnáct lidí. Podle agentury AFP k nim včera přibyla další oběť.

Nákaza v minulých dnech zcela ochromila tamní veřejný život. Obyvatelé Hongkongu téměř nevycházejí bez ochranných masek.

„Ulice připomínají scény z filmu Outbreak, kde se lidé snaží chránit před smrtelných virem ebola,“ popsal atmosféru v centru města profesor Hongkongské univerzity vědy a technologie Tilmann Harder, citovaný týdeníkem Der Spiegel.


Katolická církev v Hongkongu vyzvala kněze, aby při bohoslužbách nevkládali věřícím hostii do úst, ale do ruky, a zabránili tak dalšímu šíření infekce.

Tamní katolická církev vyzvala své kněze, aby při bohoslužbách nevkládali věřícím hostii do úst, ale do ruky, a zabránili tak dalšímu šíření infekce. Školáci mají mimořádné prázdniny.

V Kanadě, kde virus zabil minimálně sedm lidí, v souvislosti s nákazou poprvé zasahovala policie. Bezpečností síly z Toronta musely donutit dva Kanaďany, aby dodržovali nařízení o karanténě.

Liknavost lékařů i úředníků v boji proti SARS včera kritizovala Julie Gerberdingová z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nákaz. „Virus je rychlejší než naše vědecké, komunikační a kontrolní mechanismy,“ napsala v časopisu New England Journal of Medicine.


CIZINCI JSOU VE STŘEHU
Cizinci berou ujištění čínských úřadů s rezervou. Čína není informačně otevřená společnost, takže situace může být horší, než jak ji líčí úřady. A stav čínského zdravotnictví je natolik neprůhledný, že není možné s jistotou říci, že země hrozbu zvládne.
„Situaci ještě zhoršuje pro nás tak odporný zvyk Číňanů neustále kolem sebe plivat, kdekoli a kdykoli, nedávat si při kašli ruku před ústa a smrkat na chodník - anebo dokonce na podlahu v autobuse plném cestujících,“ říká znechuceně Ann, Australanka studující v Pekingu.

Zuzana Janská, Hospodářské noviny, 4.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?