Pekingským klinikám docházejí roušky

2. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnicím v čínské metropoli Pekingu, kde denně onemocní asi sto lidí smrtícím zápalem plic SARS, docházejí rukavice a ochranné roušky a chybějí sanitky. Pekingské nemocnice nezvládají příliv pacientů...


PEKING -

Tuto skutečnost přiznal ve středu nový pekingský starosta Wang Čchi-šan, podle něhož příští týden zřejmě rozhodne, zda se podaří šíření nákazy zastavit.

„Vzhledem k nedostatku lůžek ve vyčleněných nemocnicích nemohou být všichni pacienti s podezřením na SARS hospitalizováni včas,“ uvedl. Pekingem letí fámy, že zde bude vyhlášen výjimečný stav, že bude metropole zcela odříznuta od světa a že se bude práškovat z letadel přípravky proti SARS.

Radnice zavřela tělocvičny a bazény

„Panika a strach šířící se mezi veřejností jsou pro nás skutečně velkým problémem,“ připustil včera starosta města.

Pekingská radnice kvůli šíření SARS nařídila uzavřít všechna krytá sportoviště, zejména tělocvičny a bazény. Jak včera oznámil místní tisk, opatření bude platit po neomezenou dobu.

V čínském hlavním městě byly dříve z preventivních důvodů uzavřeny knihovny, divadla a kina. Další dvě obytné budovy se ve středu městské úřady rozhodly izolovat ve snaze zabránit šíření viru.


V Číně včera zemřelo za posledních 24 hodin 11 pacientů a 187 lidí se nakazilo. Podle tamního ministerstva zdravotnictví podlehlo SARS celkem 170 lidí a 3638 onemocnělo. Sedm z jedenácti nových úmrtí připadá na Peking.

V karanténě je celkem šest objektů, včetně lůžkové části hlavní nemocnice a tří univerzit.

Metropole je v současnosti vůbec nejzasaženějším místem na světě. Pět nových úmrtí na SARS a jedenáct onemocnění hlásí Hongkong. Tamní úřady dále uvedly, že od 12. března zaznamenala 1600 případů onemocnění, z nichž 162 skončilo smrtí pacienta, a 834 případů uzdravení.

ASEAN a Čína pro společný postup

Dvanáct asijských zemí - deset členských států Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a Čína a Hongkong - se ve středu v Bangkoku na mimořádném summitu o SARS dohodlo na hlavních bodech:

* kontrola zdravotního stavu cestujících na letištích před odletem a po přistání

* výměna informací, společné výzkumy a školení

* zřízení Asijského fondu SARS se objevil loni v listopadu v jihočínské provincii Kuang-tung.

Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) je ve světě nakaženo celkem 5672 osob a 377 na chorobu zemřelo.

Čínský zdravotní tým ve speciálních oděvech ošetřuje v jedné z pekingských nemocnic pacienta nakaženého SARS

Právo, 2.5.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?