Peníze na dluhy nemocnic v rozpočtu nejsou

19. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rokycanská nemocnice je jednou z prvních, kde distributoři léků zastavili dodávky léků. "Brzy budou zřejmě následovat další, protože všechny mají obdobné potíže," řekl Právu radní plzeňského kraje Jaroslav Kadlec...


Pod správu Plzeňského kraje má od ledna příštího roku přejít z rušených okresů osm zdravotnických zařízení. Jsou to nemocnice ve Stodě, Klatovech, Plané, Rokycanech a Domažlicích, LDN v Horažďovicích a Svaté Anně a Dětský domov v Trnové. Kromě léčeben a dětského domova jsou všechna zbývající zařízení zadlužená.

„Přitom nejde jen o hospodářské výsledky, které jsou v minusu, ale i o závazky vůči dodavatelům, zejména pak po lhůtě splatnosti. Zde jsou velké problémy, neboť některé ze závazků jsou skutečně dost vysoké, a celkové zadlužení nemocnic se tak zvyšuje.

Nejhůře je na tom nemocnice v Plané, kde dluh je dnes už na 100 miliónů Kč, Klatovy jsou zadluženy řádově v několika desítkách miliónů. U Rokycan jsou to velké dluhy za faktury po lhůtě splatnosti, zejména distributorům léků. V rozpočtu kraje však prostředky, odhadem až do 200 miliónů korun, na oddlužení nejsou,“ řekl Právu Jaroslav Kadlec, radní Plzeňského kraje.

Dluhy by měl zaplatit stát

„A to nemluvím o vnitřním zadlužení, které je z dlouhodobého hlediska nepříznivé. Peníze nejsou ani na výměnu přístrojů, opravy budov a podobně. Samozřejmě ale situace v uhrazování dodávek léků, zdravotnického materiálu a energií je velmi zlá. Proto se dodavatelé léčiv rozhodli přerušit dodávky, což je i případ Rokycan,“ pokračuje Kadlec.

Řešení vidí v tom vyvíjet tlak, aby dluhy nemocnic zaplatil ten, kdo je způsobil, tedy stát. „V případě, že budeme donuceni zadlužená zařízení převzít, zřejmě budeme muset přeměnit tyto dosud příspěvkové organizace na obchodní společnosti eventuálně na veřejně prospěšné společnosti a bude každopádně zapotřebí restrukturalizace i omezení činnosti ekonomicky prodělečných oddělení. Nyní jsme zadali právní rozbory, s cílem zjistit, zda je to vůbec možné,“ dodává Kadlec.

Zároveň vyjádřil obavy z připravovaných smluv o předání majetku ze státu na kraje. „Je v nich totiž opět omezené právo nakládat s majetkem, tak jak to bylo při převodu škol na krajské úřady. Tehdy věc řešil soud a kraje vyhrály.

Stát by si tedy měl toto rychle uvědomit, nebo prohraje zase. Když chce, abychom zadlužené nemocnice převzali, pak s podmínkou, že budeme moci nakládat s majetkem s šancí dosáhnout alespoň vyrovnaného hospodaření,“ nastínil možnosti vyřešení zadluženosti plzeňský radní. Podle jeho slov by právní rozbor měl být hotov do konce listopadu a pak bude určen další postup.

Nemocnice se zavírat nebude

Rokycanská nemocnice je jednou z prvních, kde distributoři léků zastavili dodávky léků. Podle Kadlece budou brzy zřejmě následovat další, protože všechny mají obdobné potíže.

Vedení rokycanského zařízení okamžitě začalo jednat s okresním úřadem i distributory. „Jsme zřejmě jedinou okresní nemocnicí v kraji, která má ústavní lékárnu, a proto bereme léky od velkodistributorů. Ostatní zařízení odebírají léčiva z lékáren, které však nejsou sjednoceny. Je třeba říci, že pacientům nehrozí, že bychom je přestali léčit nebo že bychom museli z tohoto důvodu nemocnici zavírat,“ uvedla Helena Vaňková, náměstkyně ředitele Nemocnice Rokycany.

Podle jejích informací dluží Rokycanští dvěma velkodistributorům 12 miliónů korun. „Jsou to však dluhy z let minulých, kdy krachovaly zdravotní pojišťovny a musely být zajišťovány i mzdové nárůsty. Každopádně chceme situaci řešit, nebráníme se ani splátkovému kalendáři. Nemocnice však rozhodně ohrožena není, neboť veškeré platby průběžně uhrazujeme,“ dodala s tím, že ve věci by mělo být jasněji na konci týdne.

Svatava Hernandezová, Právo, 19.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?