Peníze na platy nedostanou všechny nemocnice

10. 8. 2009 10:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Debaty o navyšování mezd pro zdravotníky dostávají jasnější obrysy. Některé zdravotní pojišťovny již přiznaly, že peníze nepošlou všem zařízením. Poskytnou je hlavně těm, které na to nemají z vlastních zdrojů. Hejtmani si stěžují i na to, že kraje neobdržely zatím žádné peníze...


Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková doporučila pojišťovnám, aby přidaly hlavně zařízením, které na zvýšení platů sester o 15 procent nemají prostředky. Více tedy dostanou zadlužené nemocnice a zařízení s vyrovnaným rozpočtem, naopak prosperující nemocnice mají dát na platy peníze ze zisku. A pojišťovny se rozhodly, že se budou tímto doporučení řídit.

Nebudeme plošně rozdělovat peníze

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich již oznámil, že prostředky na navýšení nedostanou všechny nemocnice. „Některé smlouvy zajišťují již nyní dostatečný nárůst příjmů, a není proto nutné nic měnit. Některé typy úhrad lze již nyní cenově přehodnotit a jednotlivé zdravotní pojišťovny s tím začaly. A některé s tím začnou až po vyhodnocení bilance za první pololetí, tedy zhruba koncem srpna nebo koncem září,“ upřesnil Friedrich. Zdůraznil, že i když pojišťovny zohlední v platbách nemocnicím růst nákladů, nebude to plošné jednorázové rozeslání peněz. „Považujeme za správné, aby šlo o smluvní dohodu podloženou bilancí poskytnuté zdravotní péče a již provedených úhrad,“ vysvětlil.

Stěžují si i ambulantní specialisté

Některá zdravotnická zařízení již dokonce obdržela od pojišťoven písemnou informaci o tom, že s penězi na přidání nemají počítat. Svou zkušenost s tím má i Sdružení ambulantních specialistů, na ně se obrátila Zdravotní pojišťovna Metal Aliance s tím, že další navýšení úhrad pro tento segment není nutné. „Vzhledem k minimálnímu dopadu zvyšování platů do nákladů zdravotnických zařízení ambulantních specialistů a k faktu, že v segmentu ambulantních specialistů převyšuje očekávaný celoroční nárůst úhrad.., další navyšování úhrad za účelem kompenzace navyšování mezd sester není podle našeho názoru nutné ani reálné,“stojí v dopise. Předseda sdružení Zorjan Jojko označuje tyto argumenty za nekorektní.

A co příští rok?

Podle hejtmana Vysočiny a místopředsedy Asociace krajů ČR Jiřího Běhounka zatím žádná nemocnice v kraji nedostala od pojišťoven peníze navíc. „Není příliš pravděpodobné, že by sestry dostaly o něco více už v červencové výplatě. Další problém je, že i kdybychom se letos s pojišťovnami dohodli, vůbec nikdo netuší, jak to bude příští rok. Nevíme, zda uvolnění dalších peněz bude ze strany pojišťoven akceptováno,“ prohlásil pro ČTK. Pojišťovny mají na navýšení platů připraveno 1,2 miliardy korun. Podle Asociace českých a moravských nemocnic by byly potřeba tři miliardy, aby skutečně každá sestra mohla dostat slíbené navýšení.

Otevřený dopis pojišťovnám

Podle ministryně ale mají kraje a nemocnice nalézt chybějící prostředky ve svých rozpočtech. Fakultní nemocnice přímo řízené ministerstvem dostaly zvýšení platů příkazem, kraje trvají na tom, že aby mohly zvýšit platy, potřebují od pojišťoven více peněz. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek ČTK sdělil, že hejtmani vyzvali otevřeným dopisem zdravotní pojišťovny, aby jim objasnily pravidla přidělení peněz, konkrétní termíny a odpovídající částky, s nimiž mohou nemocnice počítat. Martínek doplnil, že jeho kraj vyčlenil na stabilizaci zaměstnanců v krajských zdravotnických zařízeních téměř sto milionů korun.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?