Peníze pro jihočeské sestry jsou už na cestě

1. 9. 2009 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní sestry ve všech sedmi jihočeských nemocnicích se mohou těšit na lepší výplatu. Vládou slíbené navýšení platu je už z valné části z čeho vyplatit. Jen na jih Čech včera Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za tímto účelem poslala v součtu sedm milionů korun...


„Jde o peníze, které by sestry měly vydělávat od července, další peníze budou následovat,“ informoval specialista marketingu a komunikace jihočeské pobočky VZP Viktor Lavička.

V průměru by si sestřičky měly polepšit o 2,5 tisíce korun měsíčně. Peníze potřebné k navýšení mezd pokryje z valné části právě VZP. Přesně se vypočítávají z podílu VZP na úhradách daným zdravotnickým zařízením.

„V jihočeských nemocnicích to dělá v průměru 78 procent, znamená to, že každé sestře přispějeme měsíčně sedmnácti sty až dvěma tisíci korunami,“ nastínil Lavička.

Střední zdravotnický personál českobudějovické nemocnice si nejen díky těmto opatřením letos polepšil citelně. „Od 1. února jsme zvýšili platy všem zaměstnancům o pět až šest procent. U středního zdravotnického personálu toto navýšení činilo deset procent. Od 1. srpna došlo k dalšímu navýšení platů střednímu zdravotnickému personálu o patnáct procent, což činilo v průměru 2700 korun. Letos jsme tedy navýšili plat sester o dvacet až pětadvacet procent,“ bilancuje mluvčí nemocnice Jan Dušek.

Samotné sestry vázané mlčenlivostí odmítají konkrétní zvýšení platu vyčíslit, ale shodují se, že jsou se současným výdělkem spokojené.

Podle jakého klíče nemocnice celkovou částku svému personálu rozdělí, je věcí vedení. Například v písecké nemocnici se s odbory dohodlo, že průměrně patnáct set korun na sestru (od částky jsou již odečteny odvody) nerozdělí paušálně, aby nepoškodilo výkonnější sestřičky. Tisíc korun dostane každá zdravotní sestra, další rozdělení peněz je na primářích jednotlivých oddělení.

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?