Personál se ozdobil odznaky

9. 12. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pod heslem Nejsme poddaní žádného Dráb(k)a se včera připojila ke stávce většina z asi 900 zaměstnanců Nemocnice s poliklinikou v Havířově.


Zdravotní sestřičky měly na uniformě připnutou černou stužku a samolepku s nápisem Stávka. Totéž si na svůj oděv připnuli i někteří lékaři, jiní zase měli odznaky s mottem Děkujeme, odcházíme.

Že je zdravotnický personál stávce nakloněn, bylo vidět už na centrálním příjmu nemocnice od ranních hodin. Pacientů totiž bylo výrazně méně než v jiný pracovní den. „V médiích bylo dopředu napsáno, že se bude stávkovat, a proto chodí méně lidí,“ poukázala sestra z centrálního příjmu Helena Stehlíková. Stávku podporovaly i pracovnice informací či personál nemocniční lékárny.

„Ale pocítili jsme, že je tady méně lidí. Naštěstí nám nikdo nenadává,“ řekla doktorka z lékárny Tamara Šuhajová s tím, že ona osobně stávku „neřešila“. „Přišla jsem do práce a normálně pracuju.“

Obdobně hovořila i další zaměstnankyně havířovské nemocnice. „Stávku podporuju, ale nestávkuju, půjdu až do generální stávky. Tahle ničemu nepomůže, protože se to dělí na skupiny a to není dobré,“ vysvětlila.

Zatímco většina zdravotnického personálu byla ve shodě, pacienti se rozdělili na dvě skupiny. Jedna stávkujícím fandila, druhá byla pohoršena.

Mluvčí havířovské nemocnice Jana Zlattnerová odmítla, že by někdo pacienta neošetřil. „Ošetřujeme všechny pacienty, nejen akutní stavy,“ sdělila. Součástí včerejšího protestu zaměstnanců nemocnice v Havířově byl i polední mítink, kterého se v hale centrálního příjmu zúčastnila zhruba stovka lidí.

„Nechceme platit dluhy za špatné vlády, nechceme klesající úroveň ve zdravotnictví,“ zdůraznila předsedkyně místní odborové organizace a zdravotní sestra Monika Górná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?