Pět nemocnic v Pardubickém kraji se má spojit do jednoho subjektu

17. 5. 2013 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic Pardubického kraje se spojí do jedné akciové společnosti. Navrhlo to představenstvo nemocnic. Některé obory se zredukují či zruší, ale podle představenstva a kraje to neovlivní dostupnost péče.


Změny by měly přinést úspory v řádu desítek milionů korun a spojené nemocnice budou mít výhodnější postavení, řekl dnes novinářům předseda představenstva nemocnic Pavel Havíř.

„Hlavním důvodem je vznik silného partnera, silné obchodní společnosti, což s sebou nese řadu konkurenčních výhod na trhu zdravotnických služeb. Povede to i k tomu, že budeme moci vytvořit silnější, erudovanější týmy,“ uvedl Havíř. Nový subjekt by měl podle něj lepší pozici pro vyjednávání se zdravotními pojišťovnami i společný nákup léků a zdravotnického materiálu a techniky.

Některé obory se v jednotlivých nemocnicích omezí, nebo zcela zmizí. Týkat se to bude zvláště lůžkové péče na urologii, ORL, ortopedii, neurologii a psychiatrii. Zdravotnická zařízení mají s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou v těchto specializacích uzavřeny smlouvy jen na jeden až dva roky. Podle představenstva i vedení kraje zůstane i po změnách dostupnost zdravotní péče zachována a její kvalita se zvýší.

Konkrétní plán redukce zatím nechtěl Havíř sdělit. Návrhy představenstva musí nejdříve podstoupit diskusi s vedením pěti měst, odborovými organizacemi v nemocnicích, odborníky a lékařskou komorou. Jisté je zatím jen to, že zanikne porodnice v Litomyšli, kde již byla po odchodu atestovaných lékařek uzavřena lůžková část dětského oddělení. Naopak v Litomyšli zůstane zachováno před časem vzniklé iktové centrum.

Scénář vytvořený představenstvem také počítá se vznikem servisního subjektu v rámci nové společnosti, který by zajišťoval technickou podporu, například praní prádla, likvidaci odpadu, úklid, vaření nebo dopravu.

Spojení pěti nemocnic do jedné společnosti má přinést ročně úsporu až 40 milionů korun, servisní organizace dalších asi 20 milionů korun. Nemocnice však každoročně vytvářejí mnohem vyšší ztráty.

V roce 2011 skončily nemocnice celkově s výsledkem minus 28 milionů korun. Zlepšení však bylo dosaženo jen za cenu intervence kraje, který jim poskytl ze svého rozpočtu 117 milionů korun, formou takzvaných vyrovnávacích plateb. Vloni jim krajští zastupitelé schválili další platby v celkové výši 210 milionů korun, výsledky zatím nejsou známé. Letos hejtmanství plánuje na vyrovnávací platby asi 50 milionů korun.

Ekonomická situace nemocnic letos utrpěla změnami právních norem. Nová úhradová vyhláška způsobila pokles zálohových plateb proti loňsku o osm procent, další náklady přinesla vyšší sazba DPH. Celkový dopad na nemocnice se odhaduje kolem 200 milionů korun ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?