Petice ČLK získala masovou podporu

24. 5. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Petici za zachování kvalitního zdravotnictví, kterou Česká lékařská komora (ČLK) společně s protestní akcí Den zdraví lékařů (1. 3. 2013) odstartovala letošní vlnu odporu proti ministerstvu zdravotnictví, podepsalo 123 000 lidí. Petici včera převzal z rukou prezidenta ČLK předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), podle kterého je jednou z nejpočetnějších, která kdy do horní komory parlamentu dorazila.


Dle interpretace prezidenta ČLK Milana Kubka jsou podpisy občanů projevem zásadních výhrad k reformám ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), které prý vedou k ohrožení kvality, dostupnosti a bezpečnosti zdravotních služeb v naší zemi.

„Společně s paní Táňou Fischerovou jsem veřejně předal jménem petičního výboru petici spolu s podpisovými archy předsedovi Senátu ČR panu Milanu Štěchovi. Naše akce se počtem sesbíraných podpisů zařadila mezi největší petiční akce, které se kdy v ČR uskutečnily. Ukázalo se, že budoucnost našeho zdravotnictví není občanům lhostejná. Díky obrovskému počtu signatářů se peticí budou zabývat nejenom petiční a zdravotní výbor Senátu, ale bude rovněž veřejně projednána na plenárním zasedání Senátu,“ doufá Milan Kubek, který však jen těžko získává pochopení ze strany ministra Leoše Hegera.

Podpora ČLK přichází zatím spíše od opozičních stran, což potvrzuje kromě Milana Štěcha i postoj nového stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. Ten kromě souhlasu s argumenty petice vládě vytkl i stagnující platby za státní pojištěnce.

Realita nebo šíření poplašné zprávy?

Leoš Heger dlouhodobě odmítá, že by našemu systému hrozil kolaps a aktivitu lékařů již dříve označil za strašení občanů a zneužívání postavení lékaře vůči pacientovi. Ve svém hodnocení „reality“ přitom ministr vychází z Evropského spotřebitelského indexu (EHCI) za minulý rok, podle kterého se ČR umístila například v dostupnosti péče na 14 místě z celkem 34 hodnocených zemí. „Celkově jsme podle tohoto indexu těsně za Německem,“ uvedl ministr na nedávném Žofínském fóru pro lepší demonstraci „skutečného stavu“ českého zdravotnictví.

Přestože ministr uznává, že zdravotnictví přišlo o část peněz kvůli zvýšené DPH, objem péče podle něj neklesá a množství peněz v systému veřejného zdravotního pojištění roste. „To, co šíří komora, že vše je špatně, tři roky jde všechno dolů a pacienti mají méně péče, to není pravda. Pořád je spousta rezerv ve zdravotnickém systému a my opravdu nemáme signály, že by se někomu péče nedostávalo,“ konstatoval Heger pro ČTK.

Navzdory těmto pozitivním slovům však Hegerův resort přeci jen vypracoval návrh nařízení vlády, kterým by mělo dojít k navýšení plateb za státní pojištěnce, přičemž jako důvod resort uvádí právě docházející rezervy a hrozící schodek systému.

Více za méně

Signatáři petice se podle Milana Kubka stejně jako iniciátoři obávají narůstající moci zdravotních pojišťoven a systematického snižování veřejných výdajů na zdravotnictví za současného navyšování spoluúčasti pacientů.

„Nechtějí platit stále více za předražené léky a mají obavu, že pokud budou o všem rozhodovat zdravotní pojišťovny, tak jak to pan ministr plánuje, budou muset k lékaři nebo do nemocnice cestovat zbytečně daleko. Pacienti se nechtějí nechat připravit o právo svobodně si volit nemocnici a lékaře, ke kterému mají důvěru. Občané, kteří odvádí státu daně, si přejí, aby stát zvýšil platbu pojišťovnám za děti, důchodce a nezaměstnané, která zůstává již čtyři roky na stejné úrovni pouhých 723,- Kč za měsíc. Přitom jen kvůli vládou prosazenému zvyšování DPH přispělo vloni a letos zdravotnictví panu Kalouskovi na sanaci státního rozpočtu částkou 6,6 mld. korun.“ uvedl Kubek v prohlášení.

Prezident ČLK dále argumentuje tím, že Česká republika je dostatečně ekonomicky vyspělá na to, aby mohli mít všichni klienti našeho zdravotnictví jistotu, že v případě potřeby dostanou kvalitní péči. „Pokud není právě před nějakými volbami, tak se politici o občany příliš nezajímají. Lékařská komora svojí peticí dala každému, kdo si zdravotnictví platí, možnost se vyjádřit, zda si přeje zachování dostupné kvalitní a bezpečné zdravotní péče, nebo zda se spokojí s tím, co na nás chystá ministr Heger,“ uzavřel Milan Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?