Petici proti rušení pediatrů podepsalo 100 tisíc lidí

6. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř 100 tisíc lidí se už připojilo k petici proti rušení stávajících ambulancí praktických lékařů pro děti a dorost. Pediatři nesouhlasí s chystanými změnami ministerstva...


PRAHA - zdravotnictví v novele zákona o odborné způsobilosti k výkonu lékařského povolání. Uvedl to Milan Kudyn, mluvčí sdružení.

Ministerstvo: Pediatry jsme nikdy rušit nechtěli

Ministryně zdravotnictví Marie Součková ale tvrdí, že její ministerstvo nikdy nemluvilo o zrušení pediatrických ambulancí. „My jen chceme dát pediatrům možnost, aby mohli léčit i dorost do 26 let, nebo aby mohli, například v odlehlých místech republiky, léčit všechny,“ řekla dnes u kulatého stolu s odborníky Součková.

Ministerstvo zdravotnictví chce v novele sjednotit systém dalšího vzdělávání pro praktické lékaře i pediatry.

Součková vidí jeho výhodu především v rozšíření možností dětských lékařů poskytovat péči starším pacientům a naopak praktických lékařů léčit i děti.

První rodinný lékař by ordinoval až za deset let

Lékaři, kteří by na rekvalifikaci přistoupili, by měli širší spektrum svých činností jako rodinní lékaři.

Podle ministryně by však první vystudovaný takzvaný rodinný lékař mohl začít v Česku ordinovat nejdříve za deset let.

Podle dětských lékařů jsou ale rodinní lékaři krokem zpátky. Sdružení začalo shromažďovat podpisy 13. ledna. K 5. únoru se k petici, která je k dispozici ve většině ordinací dětských lékařů po celé republice, připojilo 94 tisíc občanů.

Lidí, kteří nesouhlasí s legislativními záměry ministerstva však přibývá každý den, tvrdí Kudyn. Petiční archy budou předány petičnímu výboru parlamentu v pátek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?