Petici SOS zdravotnictví podporují i lékaři z Brodska

26. 1. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
My, níže podepsaní občané, jsme znepokojeni dlouhodobě se prohlubující krizí hodnot v českém zdravotnictví. S vědomím mimořádné závažnosti současného stavu vyzýváme vládu České republiky a jí pověřený orgán, Ministerstvo zdravotnictví, aby konečně začaly se zástupci zdravotnické veřejnosti konstruktivně jednat.


Takový je v kostce obsah nové petice SOS zdravotnictví, která koluje od včerejšího rána po internetu. Už včera dopoledne ji podepsalo více než tři sta lidí a počty narůstají každou minutou.
K jejímu autorství se hlásí například známý profesor, lékař exprezidenta Václava Havla, Pavel Pafko, ale i spisovatel Ivan Klíma či herečka Tereza Brodská.
Autoři petice jsou přesvědčeni o tom, že odpovídající finanční ohodnocení nejen lékařů, ale všech zdravotníků, nevyžaduje navýšení výdajů ze státního rozpočtu. Postačujícím prostředkem k řešení současné neuspokojivé situace je snížení cen léků, zdravotnického materiálu a techniky na průměrnou evropskou úroveň spolu s důsledným uplatňováním racionální lékové politiky. „Nedílnou součástí tolik potřebné reformy a restrukturalizace zdravotnictví musí být potlačení korupčních mechanismů, jimiž odtékají ze zdravotnictví prostředky v řádu miliard korun,“ zdůrazňují autoři, například lékař Ondřej Fiala z Prahy 2.

Ruka trhu to nevyřeší

Jedním z lékařů havlíčkobrodské nemocnice, který obsah petice podporuje, je například i primář osteocentra František Šenk. „Jedná se o úplnou novinku, autory petice jsou členové akademické obce, profesoři a veřejně činné osobnosti. Podepsat tuto petici a vyjádřit souhlas s jejím obsahem mohou i pacienti, kteří nejsou spokojeni s postupem vlády vůči lékařům protestujícím akcí Děkujeme, odcházíme a chtějí, aby vláda podnikla kroky, které zabrání morálnímu a personálnímu rozkladu českého zdravotnictví,“ zdůraznil Šenk.
Jak dodal, pokud jde o pacienty, kteří mají se zdravotnictvím nějakou zkušenost, ti protesty lékařů podporují. „Mluvil jsem nedávno s pacientem, který podstoupil dialýzu a když hovořil o stavu zdravotnictví u nás a zamyslel se tím pádem i nad svými vyhlídkami do budoucna, rozplakal se,“ konstatoval primář. „Samozřejmě tu jsou i negativní reakce, většinou od mladých podnikatelů, kteří si myslí, že zdravotnickou péči nebudou v životě potřebovat a že všechno vyléčí takzvaná volná ruka trhu, což je samozřejmě omyl,“ povzdechne si primář.
Jak připomněl, neusnadňují pozici protestujících lékařů ani některé srdceryvné články v bulvárním tisku. „S tím se nedá nic dělat, musíme se s tím nějak vyrovnat,“ uzavřel Šenk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?