Pětina amerických ortopedů operovala opačnou ruku

17. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jeden z pěti chirurgů ve Spojených státech, kteří se specializují na operace rukou, přiznalo, že nejméně jednou operovali opačnou končetinu. Dvě třetiny chybných operací se přitom týkaly prstů...


Každý pátý americký chirurg, který se specializuje na operace rukou, přiznal, že nejméně jednou operoval opačnou končetinu. Informuje o tom agentura Reuters.

Výsledky průzkumu, který provedl tým na Universitě Cincinnati College of Medicine v Ohiu, vyšly v únorovém čísle časopisu The Journal od Bone and Joint.

Z celkového počtu 1050 dotázaných lékařů se k operaci opačné konečtiny přiznalo 21 procent chirurgů. Jeden z nich uvedl, že se tohoto omylu dopustil ve třech případech.


Výzva „Podepiš se, kde máš operovat“ má podnítit chirurgy, aby před operací označili postiženou končetinu pacienta.

Nejčastěji se přitom lékaři zmýlili při operaci prstů; celé dvě třetiny z chybujících chirurgů uvedly, že operovaly nesprávné prsty.

„Operace opačných končetin je záležitost, které se dá předcházet a která se nedá ve větším měřítku nijak ospravedlnit,“ píšou autoři studie.

V roce 1998 iniciovala Americká akademie ortopedických chirurgů (AAOS) kampaň, která má za cíl snížit počet chybných chirurgických zákroků tohoto typu.

Výzva s názvem „Podepiš se, kde máš operovat“ má podnítit ortopedické chirurgy, aby před operací označili svými iniciálami postiženou končetinu pacienta. Tato iniciativa byla úspěšná – zaregistrovalo ji 70% ortopedů v USA a 45% z nich „změnilo své předoperační postupy“.

V případě plastických chirurgů a chirurgů specializovaných na operace rukou však reakce na tuto kampaň nebyla tak výrazná.


Pravý loket, ne levý! zasáhla matka u rentgenu
Za vyoperování ledviny uložil soud podmíněné tresty

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?