Pevné ceny léky výrazně zdraží, varují výrobci

11. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Domníváme se, že projekt pevných cen není v zájmu pacientů. Pevné ceny budou totiž znamenat dorovnání těch nižších na vyšší úroveň," reagují na rozhodnutí Součkové členové asociace zahraničních výrobců léčiv...


Ministryně zdravotnictví Marie Součková chce do roka skoncovat s rozdílnými cenami a doplatky u téhož preparátu v různých lékárnách. Souhlasí s lékárníky, kteří tvrdí, že nestejný doplatek znamená nerovnost pro pacienty. Ministryně proto hodlá zavést pevné ceny, které by platily vždy jeden rok.

„Teď je situace taková, že dokonce ani v jedné lékárně nemusí mít totožný přípravek tentýž den - třeba dopoledne a odpoledne - stejnou cenu,“ řekla Leona Štěpková, která se stala na sobotním sjezdu České lékárnické komory novou viceprezidentkou.

Za rozdílnými cenami může být podle lékárníků několik důvodů: může jít například o různé dodávky, z nichž jednu lékárna dostala už před pravidelným stanovením nové výše ceny a úhrady ze zdravotního pojištění. Jindy se lékárně podaří levně obstarat šarži léku, kterému brzy skončí doba použitelnosti. Levnější léky mohou mít i velké lékárny, protože berou větší dodávky a distributor jim proto dá množstevní slevu.

Rozdíly by po zavedení pevných cen skončily, pacient by nemusel obíhat lékárny, míní lékárníci.

Členové asociace zahraničních výrobců léčiv však mají jiný názor. „Domníváme se, že projekt pevných cen není v zájmu pacientů. Pevné ceny budou totiž znamenat dorovnání těch nižších na vyšší úroveň. My si myslíme, že v lékárnách by měla panovat konkurence - ten lékárník, který je schopen nabídnout pacientům lepší podmínky, bude mít také vyšší obrat,“ uvedl výkonný ředitel asociace Pavol Mazan.

Dosud existuje mechanismus, podle kterého stanoví maximální ceny léků - tedy strop, jenž se nesmí překročit - jednou za rok Ministerstvo financí. Úhrady léčiv ze zdravotního pojištění pak určuje čtyřikrát do roka Ministerstvo zdravotnictví. Rozdíl mezi oběma částkami vždy doplácí pacient.

Rozhodování o cenách by nyní chtělo získat právě Ministerstvo zdravotnictví. O tuto změnu pravomocí - ale vždy bezvýsledně - však usilovali už šéfové resortu v minulosti: Stráský, Roithová, David i Fischer.

Ministerstvo financí na maximálních cenách trvá. „Se změnou nepočítáme,“ zdůraznil nedávno Pavel Maštálka, ředitel odboru cenové politiky. Maximální cena umožňuje podle něj pojišťovnám vyjednat i nižší cenu. Pokud by byla cena pevná, tato možnost by už neexistovala.

Podobný názor má také Svaz pacientů, který upozorňuje, že v konkurenčním boji (nebo i pro lepší pověst firmy) žádají někteří výrobci nižší ceny, než je dané maximum.

Ivana Kněžníková, Hospodářské noviny, 11.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?