Pfizer má povolení převzít Pharmacii

18. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutické koncerny Pfizer a Pharmacia dosáhly dohody s americkou protimonopolní komisí FTC (Federal Trade Commission), která Pfizeru umožní převzít menšího rivala za 52,4 miliardy dolarů...


NEW YORK -

Firmy zároveň ve včerejší zprávě oznámily, že by konečnou dohodu o převzetí mohly uzavřít příští měsíc.

Původně firmy předpokládaly, že dohodu uzavřou koncem tohoto měsíce. Jak americké, tak evropské protimonopolní orgány však společnosti Pfizer a Pharmacia vyzvaly, aby prodaly práva k výrobě některých preparátů a neohrozily tak hospodářskou soutěž.

Společnosti Pfizer a Pharmacia proto dnes také oznámily, že s kupci všech prodávaných aktiv již uzavřely potřebné dohody. Žádná jména kupujících firem ale zpráva neuvádí, protože se obě firmy rozhodly je nezveřejňovat, napsala agentura Reuters.

Pfizer, který mimo jiné vyrábí proslulý preparát Viagra, oznámil záměr převzít Pharmacii loni v červenci. S Pharmacií se má stát gigantem v oboru s podílem 11 procent světového trhu.

Seznam deseti největších výrobců léčiv ve světě se desetiletí za desetiletím kvůli fúzím a akvizicím dramaticky mění. Firmy to ale mají čím dál těžší kvůli obavám protimonopolních orgánů z příliš velkého vlivu na konkurenční prostředí, zejména ve specifických oblastech trhu.

Spojením Pfizer-Pharmacia vznikne firma o polovinu větší, než je jejich nejbližší rival, britský GlaxoSmithKline Plc. Už jeho vznik přitom provázelo prodloužené hloubkové šetření.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?