Philip Morris má zaplatit odškodné dceři dlouholeté kuřačky

26. 8. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Soudní porota v Los Angeles v pondělí rozhodla, že výrobce cigaret Philip Morris by měl zaplatit 13,8 milionu dolarů jako náhradu škody dceři dlouhodobé kuřačky Betty Bullockové, která zemřela na rakovinu plic. O verdiktu informují světové agentury...


Porota rozhodla poměrem hlasů 9:3 ve prospěch Bullockovy dcery Jodie Bullockové, která v případu vystupovala jako žalobce za svou matku. Betty Bullocková zemřela na rakovinu plic v únoru 2003.

V dubnu 2001 žalovala společnost Philip Morris z podvodu a z odpovědnosti za výrobek, který prodává. Náhradu škody chtěla především za to, jak kvůli onemocnění trpěla. Porota v roce 2002 rozhodla, aby Philip Morris zaplatil rekordní odškodné 28 miliard dolarů, ale soudce později pokutu snížil na 28 milionů dolarů.

V roce 2008 ovšem odvolací soud zvrátil rozhodnutí poroty a doporučil, aby se uskutečnil nový soud o náhradě škody. Philip Morris tehdy namítal, že 28 milionů dolarů náhrady škody je příliš.

Porotci k nynějšímu verdiktu uvedli, že částka odškodného, na níž se nakonec shodli, je kompromis. Někteří z porotců měli za to, že společnost by neměla platit nic, jiní by jí napařily pokutu v řádu miliard dolarů. Žalovaná firma zatím neuvedla, zda se proti rozhodnutí odvolá.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?