Pilotní projekt bude, ale přijde o miliardu

25. 11. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr obrany Alexandr Vondra uspěl ve vládě s návrhem, jak zredukovat pilotní projekt spolupráce veřejného a soukromého sektoru na dostavbu Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích.


Souhlas kabinetu znamená, že Česko nejen ušetří jednu třetinu předpokládaných nákladů, ale vyhne se zároveň arbitráži s konsorciem Prague Military Hospital Concession.

„Není nebezpečí, že bychom se dostali do sporů, v jejichž důsledku by stát nesl velké náklady. Buď se dohodneme, nebo uděláme narovnání. To by představovalo maximálně 175 milionů korun,“ řekl včera deníku E15 Vondra.

Ministerstvo financí odhadlo, že v důsledku úplného zrušení projektu, které Vondra zvažoval, a následné prohrané arbitráže by stát mohl zaplatit až jednu miliardu. „To byl z naší strany asi největší ústupek. Myslím, že jsme vyšli rezortu obrany maximálně vstříc,“ poznamenal šéf konsorcia Jan Martásek. Dodatek ke smlouvě by obě strany měly podepsat v nejbližších dnech.

Celková hodnota projektu přepočítaná na současné ceny se sníží z původních 2,9 miliardy korun na 1,9 miliardy. Konsorcium se v dodatku, jehož kopii má E15 k dispozici, zaváže, že se vzdá všech nároků například na náhradu škody či ušlého zisku.

Nejvýznamnější změnou je odklad výstavby tříhvězdičkového hotelu. Z jeho provozování mělo mít konsorcium zisk 300 milionů. „Tato částka spolu s dalšími asi 700 miliony ušetřenými na investicích dává celkovou úsporu zhruba jedné miliardy,“ vysvětlil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Kolik bude po redukci představovat zisk konsorcia, zatím není jasné. Podle Pejška bude
přesné vyčíslení předmětem dalšího jednání. Ta potrvají šest až devět měsíců.

O výstavbě hotelu může nemocnice v budoucnu rozhodnout na základě jednostranné opce. Místo ubytovny pro střední zdravotnický personál vnikne léčebna dlouhodobě nemocných, spojená s domovem pro válečné veterány a vojenské důchodce. Výstavba plaveckého bazénu byla zcela zrušena.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?