Pilulky "po" zasahují v USA do politiky

20. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Antikoncepce a práva nenarozeného dítěte opět zasahují do americké politiky. Jedná se o pilulku "po", neboli léku, který může zabránit nechtěnému těhotenství (v Česku se prodává jako Postinor-2). Ženy po něm sahají po nechráněném styku, když se obávají, že by mohly otěhotnět.


Washington - Antikoncepce a práva nenarozeného dítěte opět zasahují do americké politiky. Na vlastní kůži to zakoušejí někteří guvernéři, stejně jako kandidát na předsedu Nejvyššího soudu John Roberts.

Katolík Roberts musel na jako jednu z prvních otázek v senátním výboru, jenž má ve čtvrtek hlasovat o jeho doporučení, odpovídat, zda podporuje právo žen rozhodnout o osudu svého nenarozeného dítěte.

Toto právo jim sice zaručuje přes 30 let staré rozhodnutí soudu, debaty na toto téma však v USA trvají dodnes. „Myslím, že tento precedens je v našem soudním systému dobře usazen,“ uvedl Roberts, ale vzápětí liberály znejistil, když dodal, že někdy je třeba i precedenty přehodnotit.

S právem nenarozených dětí pak souvisí i další kauza, která Spojené státy rozděluje již dva roky. Jedná se o pilulku „po“, neboli léku, který může zabránit nechtěnému těhotenství (v Česku se prodává jako Postinor-2). Ženy po něm sahají po nechráněném styku, když se obávají, že by mohly otěhotnět.

Lék je v USA vydáván pouze na předpis. Někteří odborníci ale upozorňují, že je třeba to změnit, protože jeho účinnost se zvětšuje s rychlostí, s jakou je použit. (Až 95procentní účinnosti je dosaženo, pokud se použije do 24 hodin.)

Odborníci Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který schvaluje léky k prodeji, proto usilovali o to, aby pilulky mohly být nabídnuty volně k prodeji, čímž by se zkrátila doba pro jejich užití.

Při schvalovacím řízení nezávislá i interní komise expertů FDA na léku neshledala zdravotní rizika a doporučila jej k volnému prodeji. Proti vydávání tohoto léku bez předpisu však vystupují náboženské organizace, které mají za to, že pilulka podporuje promiskuitu. Namítají, že volný prodej by byl nemorální.

„Jde o stále sílící snahu přinutit věřící lidi, aby se podřizovali měnící se morálce v této zemi,“ uvedl server křesťanských sdružení Focus on the Family a American Family Association.

Management FDA pak koncem srpna pilulku k dostání bez předpisu skutečně neschválil. S odůvodněním, že nebyla zvážena všechna bezpečnostní rizika.

„Poukaz na bezpečnostní důvody je jen zástěrka, kterou používají bojovníci proti potratům. Politika opět v FDA trumfla vědu,“ napsal poté list Houston Chronicle.

Po tomto rozhodnutí FDA, jež patří pod ministerstvo zdravotnictví, následovala rezignace šéfky odboru tohoto úřadu Susan Woodové. „Nemůžu zde nadále sloužit jako zaměstnanec, když vědecké a klinické důkazy byly ignorovány,“ uvedla v prohlášení respektovaná bioložka Woodová.

Mocná náboženská lobby opírající se o Bushovou rodinnou politiku tak slaví úspěch. V tažení proti pilulce přitom argumentovala i tím, že lék vyvolává potrat, protože zabraňuje již oplozenému vajíčko zahnízdit se v děloze. Tato interpretace je ale sporná.

„Bylo prokázáno, že pilulka nebude účinná, pokud žena již těhotná je. Prostředek jen posune ovulaci, takže v blízkosti spermií není vajíčko, které by mohlo být oplodněno,“ míní Woodová.

Podobné stanovisko zastává i český Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten ale zároveň připouští, že lék může ovlivnit i oplodněné vajíčko, které již církev považuje za začátek života.

„Postinor-2 obsahuje látku levonorgestrel, která zabraňuje ovulaci a implantaci oplodněného vajíčka do dělohy,“ uvedla Věra Černá z Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Problém „pilulky po“ neřeší v USA jen úřad FDA. Projednávají jej i dva guvernéři, jimž se podsouvají prezidentské ambice. Guvernér New Yorku George Pataki nedávno legislativu, jež umožňovala volný prodej pilulky poslední záchrany, vetoval. Arnold Schwarzenegger má nyní na stole k podpisu podobný zákon, který již schválil kalifornský kongres.

V Česku je Postinor-2 jediným lékem svého druhu. Vydává se na předpis, protože výrobce o volný prodej nežádal. Podle Černé se o volném prodeji vede odborná diskuse. Pilulka „po“ byla přitom donedávna vnímána jako prostředek, který potratům předchází.

Marek Sklář,

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?