Pití alkoholu na palubě letadla není dobrý nápad. Dejte si raději vodu

13. 9. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Pixabays/LukasBieri
Alkohol během letu nabízí nejedna aerolinka. V momentě, kdy uličkou projíždí letuška s vozíkem plným nápojů, většina z nás neodolá a tu jednu skleničku vína, plechovku piva, případně i něco tvrdšího si dá. Je to přeci „zadarmo“. Benefity ale nečekejte, místo toho se mohou dostavit zdravotní komplikace.

V nedávné době byla v časopise Thorax publikována studie, ve které vědci zkoumali souvislosti mezi pitím alkoholu na palubě letadla, kvalitou spánku a případnými zdravotními komplikacemi.

Výzkumníci vytvořili atmosférické prostředí (753 hPa, což odpovídá 2 438 m. n. m.) podobné kabině letadla během letu. Ta je přetlakovaná, což znamená, že tlak vzduchu a hladiny kyslíku jsou nižší, než jaké běžně zažívá většina lidí na Zemi. Během dvou nocí spalo 48 zdravých dospělých čtyři hodiny ve dvou různých prostředích – jednou bez alkoholu a jednou po vypití ekvivalentu dvou sklenic vína nebo plechovek piva. Mezi tyto 2 noci byly vsunuty 2 noci s možností 8hodinového spánku.

Studie ukázala, že během noci s alkoholem vědci zaznamenali snížené okysličení organismu a zvýšenou srdeční frekvenci.

„Kombinace pití alkoholu a spánku v hypobarických podmínkách představuje značnou zátěž pro srdeční systém a může vést k exacerbaci symptomů u pacientů se srdečními nebo plicními chorobami,“ uvedli vědci.

Výzkumníci se také blíže podívali na kvalitu spánku účastníků studie. Ukázalo se, že doba v REM spánku (fáze rychlého pohybu očí, která dle některých teorií může být důležitá pro konsolidaci a třídění paměti) byla kratší u lidí, kteří si před spánkem dali alkohol.

„Mnoho lidí možná na palubě pije, aby jim to pomohlo usnout v často nepohodlné kabině, ale to negativně ovlivňuje jak dlouhodobé zdraví, tak bezprostřední cíl odpočinout si,“ uvedli odborníci.

Studie je malá a nemůžeme tedy čekat žádné velké závěry, je spíše takovým odrazovým můstkem pro další zkoumání vztahu mezi konzumací alkoholu, létáním a spánkem.

Až příště někam poletíte, dejte si před spánkem raději skleničku vody. A pro ty z vás, kteří trpíte nějakým srdečním či plicním onemocněním, to platí dvojnásob. 

Zdroje: edition.cnn.com, thorax.bmj.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?