Plán reorganizace amerického zdravotnictví se chystá dle plánu

20. 7. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Postup reorganizace amerického zdravotního systému jde podle plánu. Předpokládá se, že obě komory amerického Kongresu schválí své verze návrhu ještě před srpnovou přestávkou, uvedl rozpočtový šéf Bílého domu Peter Orszag. Odmítl tak zprávy, že by diskuse mezi zákonodárci uvízla na mrtvém bodě. Prezident Obama chce mít návrh v srpnu...


Postup reorganizace amerického zdravotního systému jde podle plánu. Předpokládá se, že obě komory amerického Kongresu schválí své verze návrhu ještě před srpnovou přestávkou, uvedl rozpočtový šéf Bílého domu Peter Orszag. Odmítl tak zprávy, že by diskuse mezi zákonodárci uvízla na mrtvém bodě.

Prezident Barack Obama chce mít návrh v srpnu. Podle Orszaga je důležité, že se Kongres shodl na Obamově požadavku, aby návrh nezvyšoval deficit amerického rozpočtu. Obama již dříve varoval, že by takový návrh nepodepsal.

Republikáni i někteří demokraté si stěžují, že se demokrat Obama pouští do drahého omylu, kterým se zdravotní systém v USA ještě zhorší. Republikánský senátor Mitch McConnell dnes například tvrdil, že Spojené státy mají nejlepší systém zdravotní péče na světě a není potřeba ho rozbíjet.

Orszag zopakoval, že některé příjmy navíc budou potřeba na pomoc lidem, kteří teď nemají zdravotní pojištění. Jejich počet se dnes ve Spojených státech odhaduje na 46 milionů.

Za rostoucích obav z nákladů na reformu systému přešel Obama do útoku, aby opozici o svých krocích přesvědčil. Jeho plán za více než bilion dolarů počítá s vytvořením státního systému zdravotního pojištění, který by měl konkurovat soukromým pojišťovnám, napsaly agentury AP a Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?