Plán řešení problémů neexistuje

10. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všichni zúčastnění se shodli na tom, že je třeba, aby nemocniční péče zůstala v určité, možná změněné podobě v Plané zachována. Méně pozitivní je skutečnost, že nikdo zatím není schopen předložit konkrétní návrh řešení situace...


Planá - Nemocnice Planá zůstane zachována - tak zní závěr páteční schůzky iniciované plánskou radnicí. Sešlo se na ní reprezentativní zastoupení od představitelů města, okresu, kraje, zdravotní pojišťovny po zástupce ministerstva zdravotnictví a poslance parlamentu.

„Nemocnice je největším zaměstnavatelem v našem městě, pracují v ní vysoce kvalifikovaní lidé,“ řekl starosta Plané Karel Vrzala. „O tom, v jaké je krizi, jsme se několik měsíců dovídali pouze z novin. Přímé informace nám chyběly,“ uvedl důvod, proč radnice schůzku svolala.

Jako pozitivní závěr vidí fakt, že všichni zúčastnění se shodli na tom, že je třeba, aby nemocniční péče zůstala v určité, možná změněné podobě v Plané zachována. Méně pozitivní je skutečnost, že nikdo zatím není schopen předložit konkrétní návrh řešení situace. „Nezajímá nás minulost, ale budoucnost zařízení. Bohužel, žádná strategie dalšího postupu není stanovena. Jsme přesvědčeni, že řešení lze nalézt, musí být komlexní a nesmí trvat dlouho,“ řekl starosta.

Nejen tento úkol čeká nyní na nového ředitele Petra Dostála, který by měl nastoupit do funkce 19. června. Není mu co závidět. Nemocnice si z loňského roku nese dluh přes čtyřicet milionů korun, potýká se s kritickým nedostatkem lékařů.

Pomoci byl měl také zřizovatel, tedy okresní úřad. Přednosta Jiří Wagner ujistil, že jedná s ministerstvem financí. Je však skeptický. „Bohužel, činnost ministerstev paralizují volby. Moc dobře jsou si vědoma, že nejde jen o Nemocnici Planá. Zadlužena jsou téměř všechna podobná zařízení v republice a jejich celkový dluh dosahuje výše 1,5 miliardy korun,“ řekl Wagner.

MARIE PODZIMKOVÁ, Tachovský deník, 10.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?