Plánovaná operace ve fakultní nemocnici? Musíte počkat

11. 11. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Máte na konec roku naplánovanou operaci v ostravské fakultní nemocnici? Tak zbystřete! Pokud se nemocnice ještě nedomluví se zdravotními pojišťovnami, bude v prosinci provádět jen akutní zákroky.


Paní Jana měla začátkem prosince podstoupit v ostravské fakultní nemocnici operaci menisku. V zaměstnání si naplánovala dovolenou, zajistila hlídání dětí. Teď to vypadá, že se na zákrok dostane až po Novém roce.

„Zatím mi ještě nikdo nedal o změně vědět. Z operace mám strach, takže mi to oddálení moc nevadí. I když na druhé straně budu muset s bolavou a nateklou nohou ještě nějakou dobu vydržet,“ reagovala paní Jana na oznámení, že v prosinci se v ostravské fakultní nemocnici „pod nůž“ dostanou jenom pacienti s akutními a život ohrožujícími potížemi.

„Nemocnice bude dál normálně fungovat a léčit pacienty, akutní případy budou samozřejmě vyšetřeny a odoperovány.

Jde jenom o to, že se odloží ty plánované zákroky, které se odložit dají,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

Proč se nemocnice rozhodla k tomuto kroku? Oborný tvrdí, že je to hlavně kvůli tomu, že je nutné dořešit nejrůznější opravy a údržbu, které se za běžného plného provozu těžce zvládají. Zároveň ale nezastírá, že peníze na zdravotní péči od zdravotních pojišťoven, určené na celý rok, nemocnice téměř vyčerpá už na konci listopadu.

„Koncem roku pravidelně přecházíme na polovánoční provoz. Ani pacienti nechtějí podstupovat plánované zákroky těsně před svátky. Letos na tento provoz najedeme jen asi o čtrnáct dnů dříve,“ vysvětlil Oborný. Dodal, že nemocnice zároveň oslovila čtyři největší zdravotní pojišťovny v kraji, chce s nimi jednat o tom, zda mají zájem objednat si pro své klienty péči navíc a zaplatit ji.

Vypadá to, že zaměstnanecké zdravotní pojišťovny o tom zřejmě uvažovat budou, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nemocnici nejspíš nedá navíc ani korunu.

„Je rozumné, že si nemocnice evidentně nechala finance na naléhavou a neodkladnou péči. Její dopis nám došel, jednání nevylučuji, ale VZP v současnosti nemá finanční rezervu. To nepřímo znamená, že nebudeme hradit péči navíc,“ řekl ředitel odboru lékařské péče ostravské pobočky VZP Michal Vojáček.

Mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová uvedla, že s fakultní nemocnicí má pojišťovna na tento rok pro své klienty smluvně zajištěný objem péče za 890 milionů korun.

„Z této částky zbývá na listopad a prosinec 198 milionů korun. Kromě toho ČPZP poslala do FNO od ledna do října dalších 19,5 milionu korun na zvýšení platů lékařů a sester. S vedením ostravské fakultní nemocnice i přesto budeme jednat,“ konstatovala Mazurová.

Mluvčí Revírní bratrské pokladny Jan Vomlela tvrdí, že pojišťovna zatím žádnou žádost od ostravské fakultní nemocnice neobdržela. „Zatím nejednáme, ale nejspíš budeme. Není to nic neobvyklého, když nemocnice přijde s žádostí o narovnání paušálu,“ tvrdí Vomlela.

„O penězích s ostravskou fakultní nemocnicí jednáme, nevidím v tom žádný problém,“ konstatoval ředitel ostravské pobočky Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Václav Toř.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?