Plánovaná spolupráce chebské nemocnice s Němci padla

14. 10. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Spolupráce na několika příhraničních projektech s německými zdravotnickými zařízeními končí. Karlovarská krajská nemocnice ji stopla, důvodem je prý malá průhlednost a dosud žádný přínos pro krajská zdravotnická zařízení.


V rámci projektu měla vzniknout třeba společná vzdušná záchranná služba nebo centrum pro prevenci a léčbu chronické bolesti. Karlovarská krajská nemocnice, pod kterou chebské zařízení patří, ale z projektu vycouvala a odmítá ho dále podporovat.

„Hlavními důvody k ukončení spolupráce na uvedeném projektu byla neprůhlednost a doposud žádný přínos pro Karlovarskou krajskou nemocnici. Financování společného projektu z rozpočtu KKN není rozhodně jedinou příčinou,“ uvedl v prohlášení generální ředitel KKN Zdeněk Horák.

Podle něj se nemocnice nebrání oboustranně výhodné, smysluplné spolupráci na reálném základě.

„V tomto případě jsme však nuceni konstatovat absenci základních dokumentů, jako jsou podepsané partnerské smlouvy, rozpočty a řádné faktury, ze kterých by bylo patrné, jakým způsobem KKN, a. s., participuje na zmíněném projektu,“ doplnil ředitel s tím, že projekt je také za stávajících podmínek finančně zatěžující.

Chebská radnice rozhodnutí kritizuje

Ukončení spolupráce těžce nese vedení chebské radnice. Chebský místostarosta Michal Pospíšil (ODS) celý krok chápe jako snahu po úsporách na nepravých místech.

„Studie za asi 3,5 milionu korun, která by měla zmapovat možnosti spolupráce našich zdravotníků s německými, ale i připravit právní a finanční rámec společného fungování, navrhnout změny v legislativě a podobně, již má konkrétního zpracovatele. Letos na jaře prošel řádným výběrovým řízením s tím, že výsledky očekáváme do března příštího roku,“ uvedl pro ČTK Pospíšil.

Podle něj přitom jednotliví partneři projektu měli studii nakonec podpořit pouze příspěvkem 4166 eur (zhruba 104.000 korun). „Nevěřím tvrzení, že takový projekt je pro KKN finanční zátěží,“ podotkl dále Pospíšil.

Nejde jen o peníze

Vedení KKN ale odmítá tvrzení, že šlo hlavně o finanční důvody. „Financování společného projektu z rozpočtu KKN není rozhodně jedinou příčinou. Z obdobných důvodů jsme byli nuceni vypovědět spolupráci na projektech v rámci dotačního titulu Cíl 3,“dodal Horák.
Obrat KKN, o kterém má být německá strana teprve informována, znamená

stop všemu, co bylo rozjednáno. Zklamání vyjádřil i chebský starosta Jan Svoboda. Myslí si, že je v tom jen politika.

„Poté, co z koalice odešli Doktoři, nabrala celá koncepce zcela jiný směr,“ uvedl v rozhovoru rádia Egrensis. „Dělat nové hranice s Německem, když už byly jednou zrušeny, je nezodpovědné.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?