Plánovaný registr na internetu zvedá ze židlí irské lékaře

22. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské svazy v Irsku se obávají narušení ochrany osobních dat svých členů. Důvodem je záměr irského Medical Council publikovat na internetu osobní údaje všech v republice působících rodinných a odborných lékařů...


Medical Council, orgán lékařské samosprávy, již letos uveřejnil údaje všech irských rodinných a odborných lékařů, ale pouze na papíře. Protože tisk několika set stránek tlustého profesního registru je drahý a v důsledku toho takřka neprodejný, rozhoduje se Medical Council pro jinou, „nepapírovou“ formu. Bude to podle něj užitečnější, praktičtější a rychlejší.

Počínaje letošním podzimem tedy mají být osobní údaje v Irsku působících kolegyň a kolegů k dispozici na webových stránkách Medical Council, a to včetně odkazů na eventuální disciplinární tresty.

Irské svazy lékařů, které jsou proti, argumentují tím, že dříve než budou lékařské údaje přeneseny na internet, musí být zajištěno, aby přístup k údajům měly jen oprávněné osoby. „Dosud tomu tak není,“ prohlašuje mluvčí svazu lékařů Irish Medical Organisation (IMO) v Dublinu. IMO o tom chce oficiálně jednat s Medical Council i s irskou vládou.

MUDr. Miloš Němec, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?