Plánskou nemocnici zachrání už jen kraj

23. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Plané u Mariánských Lázní na Tachovsku stojí na pokraji uzavření. Podle ředitele Ladislava Vadlejcha je zřejmě poslední možností, jak odvrátit hrozící uzavření jediné nemocnice na Tachovsku, pomoc ze strany kraje...


Plánskou nemocnici, která se v závěru loňského roku dostala do vážných ekonomických problémů, v současné době ohrožuje dluh, který vznikl v minulém období, a také chybějící lékaři. Některá oddělení jsou v současné době obsluhována jen minimálním množstvím lékařů.

Chybějí lékaři

„Lékaři, kteří tu zůstali, dnes doplácejí na kolegy, kteří se dříve podíleli na špatné ekonomické situaci nemocnice. V podstatě každý den musím řešit, jak jednotlivá oddělení pokryji lékaři,“ uvedl ředitel nemocnice Ladislav Vadlejch. Lékaři z nemocnice, jejíž osud je nejistý, odcházejí nebo jsou na neschopenkách. Udržet v této situaci nemocnici delší dobu v chodu je podle ředitele velmi problematické. „Když jsem v únoru nastoupil, měl jsem za úkol vypracovat program, který by nemocnici postavil na nohy. Můj plán spočíval v přeměně v akciovou společnost s majoritním podílem státu. I když se úředníkům na ministerstvu zdravotnictví tento záměr líbil, sdělili mi, že do voleb není reálné, že by se mohl uskutečnit. Zřejmě by nebylo žádoucí, aby před volbami vláda svolila k privatizaci nemocnice,“ míní Vadlejch. Jak sám říká, už zajistil i případné investory, kteří by byli ochotni do nemocnice investovat. „Myslím, že plánská nemocnice by mohla být ekonomicky zajímavá. Jen zásahem do nákladové části se mi podařilo snížit měsíční ztrátu z loňských průměrně tří miliónů na 250 tisíc Kč. Pokud by se začalo pracovat i na příjmové části, mohla by být nemocnice i zisková,“ soudí její ředitel. Bohužel, jak připouští, bez pomoci bude velmi těžké přežít další měsíce a dočkat se rozhodnutí o privatizaci.

Poslední pokus

Situace je o to horší, že letošní rok je posledním, kdy zřizovatelem nemocnice je okresní úřad. Ten ale už nemá možnosti, jak nemocnici pomoci. „Chci se ještě obrátit na kraj. Koneckonců od příštího roku stejně nemocnice pod kraj přejde. Pokud by se to podařilo uspíšit, nemocnici by nemuselo hrozit uzavření,“ konstatoval Vadlejch. Obnovení činnosti v jednou zavřené nemocnici by totiž bylo podstatně těžší.

Pavel Peňás, Právo, 23.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?