Plány Součkové v oblasti transplantací se začaly naplňovat

14. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ambiciózní plány ministryně zdravotnictví v oblasti transplantací se dneškem začaly naplňovat. V Praze se sešli koordinátoři transplantačních center zemí přistupujících k Evropské unii a Rakouska, Itálie, Řecka a Světové zdravotnické organizace...


PRAHA -

„Bylo to úvodní seznamovací sezení, jeho závěry budou zpracovány následně a představeny na evropském fóru počátkem prosince,“ řekl mluvčí ministerstva Mario Böhme.

Na pražské konferenci ministrů zdravotnictví letos v září nabídla Součková kolegům, že Česko poskytne své kapacity a zkušenosti v transplantační medicíně a vybuduje pro tyto země špičkové centrum transplantací. V centru by se školili odborníci v oblasti transplantací a byl by zde veden registr dárců i příjemců orgánů.

Na dnešním pražském setkání byla ustavena společná platforma pro odbornou mezinárodní spolupráci v oboru transplantací lidských tkání a orgánů (International Transplant Forum - ITF).

„Hlavním úkolem platformy bude zmapování situace v oblasti legislativy, stanovení podmínek odběrů, výměny orgánů a výměny informací,“ uvedl mluvčí. Podobná setkání, jakým bylo to dnešní, se budou konat zhruba jednou za dva měsíce.

Itálie by v době svého předsednictví v EU měla iniciovat vznik harmonizačního zákona platného pro všechny členy unie, který by zcela jasně definoval podmínky dárcovství a přijímání orgánů a upravoval by vznik informačních center, která by

spolupracovala v rámci celé unie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?